СвятТоп новини

Връх EВЕРЕСТ мирише на лайна

Еверест започва да смърди и причината е човешкото присъствие на най-високия връх на Земята, алармират местните власти. 

Местните власти вече инструктират алпинистите, че трябва да върнат екскрементите си обратно в лагера. Комитетът за контрол на замърсяването „Сагармата“ изчислява, че между лагер 1 и лагер 4 на Еверест са изхвърлени тонове човешки отпадъци. Поради екстремните условия на високата планина голяма част от тези отпадъци не се разграждат напълно и могат да се запазят с години.  

За да се пребори с проблема, общината Пасанг Лхаму, която се грижи за голяма част от района на Еверест – нарежда на алпинистите да купуват специални торбички за изпражнения в базовия лагер, които ще бъдат “проверявани при завръщането им”, съобщава BBC News.  

Торбичките съдържат химикали, които спомагат за втвърдяването на човешките екскременти и намаляват миризмата им.  

Проблемът с екскрементите на Еверест е повдиган и преди. През 2022 г. Непал обяви, че трябва да премести базовия лагер на Еверест, тъй като изменението на климата и човешката дейност го правят опасен. 

Наред с повишаването на температурите, което дестабилизира ледения район, местните групи започват да се притесняват от количеството боклук, урина и човешки екскременти, които се изхвърлят в лагера. 

В крайна сметка преместването на лагера е отменено, но въздействието на човешката дейност продължава да нараства. 

Всички тези проблеми се подхранват от огромния брой хора, които се опитват да изкачат върха на Еверест в днешно време. През последните две десетилетия експедициите стават все по-достъпни и популярни, което води до опасна пренаселеност на планината.  

Едмънд Хилари и Тензинг Норгей стават първите алпинисти, покорили Еверест през 1953 г. Само седем десетилетия по-късно над 6 664 души са изкачили върха му и тази някога девствена природа се задъхва. 

https://mesta.bg/13093-2/PernaVita масажен гел
Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *