БългарияМеста

Земеделци могат да сключват договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за повече от един ден

Земеделци могат да сключват договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за повече от един ден

Образец на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за повече от един ден (по чл. 114а от Кодекса на труда) е утвърден със заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Той е съобразен с промените, гласувани в параграф §49б на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. (ЗМДВИП). С тях само за времето на извънредното положение се създават допълнителни възможности за използването на т.нар. еднодневни договори, които в този период могат да се сключват и за повече от един ден. Право да ги използват за наемане на работна сила имат и регистрираните тютюнопроизводители, освен регистрираните земеделски стопани, като не е необходимо да се заплащат предварително осигурителни вноски.

По силата на договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа могат да се наемат работници за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят лавандула, а за времето на извънредното положение и от тютюн. Според разпоредбите в ЗМДВИП договорите по новия образец могат да се сключват и за 6 часа, освен за 4 и 8 часа. Ако бъдат сключени за повече от един ден, в тях трябва да бъде изрично вписан периодът на действието им.

Образецът на трудовия договор по 114а от Кодекса на труда за повече от един ден, който действа за периода на извънредното положение, може да бъде изтеглен от сайта на ИА „Главна инспекция по труда“, рубриката „Административно обслужване“, подрубрика „Трудови договори по чл. 114а от КТ“. Там е публикувана и повече информация за реда за сключване на т.нар. еднодневни договори съгласно промените в ЗМДВИП.  http://www.gli.government.bg/page.php?c=82

В момента ИА „Главна инспекция по труда“ работи по надграждане на Портала за еднодневни трудови договори, с което от 21 април 2020 г. ще се създаде възможност за предоставяне по електронен път на уникален идентификационен номер за регистрация на всеки предоставен образец на договор съгласно заповедта на министъра на труда и социалната политика. За периода до 21 април 2020 г. регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители могат да сключват трудови договори по утвърдения образец без уникален идентификационен номер за регистрация.

Сключилите такива договори до 21 април 2020 г. следва в срок до 24 април 2020 г. включително да получат уникален идентификационен № за регистрация на всеки образец, който са използвали. Номерата могат да бъдат получени по електронен път през Портала или на място в Дирекциите „Инспекция по труда“. След 21 април 2020 г. земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да сключват трудови договори според новите разпоредби, само след като получат образец с уникален идентификационен номер за регистрация от Портала за еднодневни трудови договори, поддържан от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ или на място в Дирекциите „Инспекция по труда“.

Остава възможността за предоставяне по електронен път на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден и срещу предварително заплатени осигурителни вноски. ИА „Главна инспекция по труда“ напомня, че наетите по силата на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (по чл. 114а от Кодекса на труда) не губят право на социално подпомагане и обезщетения за безработица.

 

Тагове

Свързани новини

4 Коментари

 1. Definitely imagine that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest factor
  to keep in mind of. I say to you, I certainly get annoyed whilst other people think about concerns that they plainly don’t recognise about.
  You controlled to hit the nail upon the highest as
  smartly as defined out the whole thing with no need side-effects , folks could take a
  signal. Will probably be again to get more.
  Thank you

 2. Hi colleagues, good article and good urging commented at this place, I am in fact enjoying by these.

 3. Great info. Lucky me I found your website by accident (stumbleupon).
  I’ve saved it for later!

Вашият коментар