БългарияТоп новини

783 машини са обработвали републиканската пътна мрежа през нощта. Шофирайте разумно!

            783 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Всички републикански пътища и магистрали, както и високопланинските проходи са почистени и проходими при зимни условия. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Продължава обработването на настилките срещу заледяване и хлъзгавост.

            Днес за 14 области области в страната – Велико Търново, Габрово, Кърджали, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, Разград, Сливен, София – област, Смолян, Търговище Хасково и Шумен е определен жълт код за потенциално опасно време със значителни валежи от сняг и с условия за образуване на преспи и снегонавявания.

            Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

            За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

            Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар