Общество

100-тен юбилеен сезон за Драматичен театър”Никола Вапцаров”Благоевград

Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград откри своя стотен юбилеен сезон

 

   Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград откри своя стотен юбилеен сезон.

            Директорът на театъра, Маргарита Мачева, заедно с Христо Мутафчиев – председател на Съюз на артистите в България, актьорите Юлия Дживджорска, Кънчо Кънев и Гергана Цакова, представи цялостната концепция на празненствата по повод юбилейния сезон.

            Акцент в събитията ще бъде спектакъл, посветен на патрона на театъра – Никола Вапцаров, а проектът събира режисьорите Тея Сугарева, Боян Иванов и Стайко Мурджев, които несъмнено са едни от изявените имена в страната, притежаващи ярък режисьорски почерк. Режисьорският екип ще отправи поглед върху различни измерения от живота и творчеството на Вапцаров – това ще бъде представено на следваща пресконференция.  

            „В спектакъла ще участва цялата актьорска трупа, което е знак за уважение към личностите, които са отдали живота си на театъра в града. За нас е важна екипната работа между всички поколения. В създаването на събитията ще работят три поколения актьори.За нас е огромна чест участието на доайените на театъра.“ – сподели директорът на театъра Маргарита Мачева.

Дългогодишния драматург в театъра, Елена Илиева вече приключва своята работа върху съставянето на Летопис, който ще събира всички спектакли     и важни моменти от живота на театъра.

„Целият сезон ще бъде наситен от събития. Мога да кажа, че сме подготвили по нещо за всеки месец –  изложби, срещи с творци, прожекции и други дейности, свързани с юбилея.” – каза още Маргарита Мачева.

            В новия сезон театърът ще придобие нова визия, нов публичен облик, за да бъде в крак със съвременните търсения и тенденции, ще бъде открита театрална школа за деца и младежи, която да възпитава млади творци. В процес на изграждане са новият софтуер за електронна продажба на билети и сайт, а от месец октомври редовните зрители ще се радват на карти с намаления.

            „Драматичен театър – Благоевград нямаше да достигне до този юбилей без партньорството на Министерство на културата, Община Благоевград и Съюз на артистите в България. Радваме се, че и през този важен за нас сезон имаме тяхната подкрепа.” – Маргарита Мачева.

            „Смятам, че театърът е огрян от светъл лъч, откакто директор тук е Маргарита Мачева.“ – сподели председателя на САБ – Христо Мутафчиев, който беше и специален гост на пресконференцията – „ Наше задължение е да подкрепяме колегите, актьорите, режисьорите, техническите служби, да се борим за повишаване на качеството на условията, в които се трудят всички, но също така да помогнем и за популяризирането на творческия процес, особено когато в него е подадена заявка за стойностни събития, които свидетелстват за ценностите на театъра.“ – допълни още председателят на САБ.Театър

            Първата премиера за сезона ще бъде на 18 септември – детският спектакъл „Летящата принцеса” по Джордж Макдоналд. През септември театърът ще представи премиерните спектакли от изминалия сезон – „Портретът на Дориан Грей” и „Под манастирската лоза”. Междувременно, турнетата за екипа продължават. Очакват се гостувания в Петрич, Сандански, Банско, Гоце Делчев и други. 

 

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *