ЗонаОбществоТоп новини

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! ЧЕСТИТА КОЛЕДА!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! ЧЕСТИТА КОЛЕДА!

Бъдете здрави, щастливи и благословени!
Нека чудото на тези светли празници ни направи по – добри, милосърдни и отвори сърцата за повече благородни дела! Нека това бъде една Вълшебна Коледа, изпълнена с много приятни емоции и незабравими преживявания, споделени с любимите хора!

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос.
Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка му Мария, заедно със съпруга й дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Там те не могли да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца. В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над небето звезда.
Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата “календе”). До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания. През 1968 г. Българската православна църква установява чествуването на 25 декември.
Коледа е продължение на празника Бъдни вечер – последния ден от великите пости. И ако празничната софра на Бъдни вечер е предимно от постни ястия, то на Коледа трапезата е месна и не се вдига през целия ден.
Рождество Христово започва в полунощ с обичая Коледуване. В него участват само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве и щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни. Вярва се, че коледарите гонят караконджоли, вампири, таласъми.
Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се предоставят на църкви или на училища.
Един от символите, които неизменно съпътстват Коледните и Новогодишни празници е сияещата коледна елха. Тя се свързва с древни обичаи и с идването на земята на Христос, който носи със себе си частица от Небесното царство и неговата красота. Елхата се украсява с ангелчета, свещички, топки и сребристи гирлянди – символ на отрупаното с плодове Райско дърво.
Неизменна част от коледните празници е и любимият на всички белобрад старец Дядо Коледа. Според легендата, той живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и оставя подаръци под елхата на децата по целия свят.Снимка на Община Струмяни.
Според народното вярване, от 25 декември до 7 януари се изнизват дванадесет дни, наричани ‘мръсни’, ‘погани’ и ‘караконджовски’. През това време вилнеят различни нечисти сили и навън не се излизало, докато не пропеят първи петли. Жените не перели, не тъчели и не предели. Народът ги нарича още ‘некръстени’ дни, тъй като Христос още не е посветен – до 7 януари, когато Йоан Предтеча го кръщава.
Коледа българите празнуват три дни. На 25 декември всички с имената Христо (означава – добър, благ, спасител) Христина, Емил, Ицо, Младен, Радослав и техните производни честват именния си ден, а на третия ден 27 декември, който е в чест на първомъченик Свети архидякон Стефан, празнуват и тези, които носят неговото име.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всяко коледно желание може да се сбъдне ако вярваш истински в него. Повярвай и то ще се сбъдне: най-хубавите моменти предстоят!

Весела Коледа и щастлива Нова година!

Снимка на Община Струмяни.
фейсбук
Тагове

Свързани новини

Вашият коментар