МестаРегионални

Черквата в Добърско е вече към Неврокопската епархия

Неврокопската епархия ще стопанисва черквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в разложкото с. Добърско.

Това реши Върховният касационен съд и сложи точка на спора между епархията и Министерството на културата, който продължи 6 г. Магистратите признаха, че църквата е собственик на имота в Добърско с площ от 1100 кв. м заедно с построения храм в него.

Сградата е вдигната около 1614 г., на един етаж е, с притвор 33,82 кв. м и трикорабна част с площ от 58,10 кв. м. Министерството е осъдено да предаде черквата чрез НИМ, който управлява храма от 2007 г., като се запази установеният от Националния институт за недвижимо културно наследство режим за опазване на храма. Добърско черкваВ хода на делата от министерството твърдяха, че черквата е паметник на културата с национално значение от 1977 г. и затова е държавна собственост. Оказа се обаче, че само иконостасът има такъв статут, пише “24 часа”. “Обстоятелството, че един имот или част от имот е обявен за паметник на културата с национално значение, не го прави автоматично държавна собственост. Да се придава на сградата на православния храм статут на музей е недопустимо поради ограничения достъп за посетители заради въвеждане на входна такса и поради невъзможността да се следи за спазването на ограничението за допускане на жени в олтара”, твърдят върховните съдии. Предстои да премине процедурата за въвеждане във владение и приемане на черквата.

В нея няма да се палят свещи, за да не се увреждат уникалните стенописи. Средновековната черква “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е с интересна архитектура, закопана е в земята. В нея има нетипично изобразяване на християнски символи, а сред най-интересните е стенопис, наричан Христос в ракета. Строена е с дарения на миряни.

До 1950 г. в нея са се извършвали богослужения, после е изоставена. Реставрирана е от държавата през 1972-1974 г. След това църковни служби са извършвани само на храмовия празник, на Рождество и на Великден. От 2004 г. е само с музейни функции, а от декември 2007 г. е на управление от НИМ. В двора на черквата има лековит извор. Легенди разказват, че точно там са спрели да презимуват ослепените Самуилови воини, а водата е облекчавала болките в очите им./Пиринско

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *