Общество

ЦЪРКВАТА В ДОБЪРСКО ЩЕ БЪДЕ ОТВОРЕНА ЗА ПОСЕТИТЕЛИ НА 3 МАЙ!

 

Поради процедура за предаване на собствеността, църквата в Добърско временно беше затворена.
В началото на годината храмът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в село Добърско стана собственост на Българска православна църква. След 10 години съдебни дела, Върховният касационен съд се произнесе – владението върху паметника на културата да се прехвърли от Националния исторически музей към Неврокопска епархия.
Статутът на музей – филиал на Националния исторически музей на късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско не позволяваха никаква намеса на община Разлог в нейното управление, а така също и във финансовата й политика.
Църквата в Добърско вече е собственост на Българска православна църква.
Отец Янко призовава туристите и миряните към спокойствие и уверява, че църквата ще бъде отворена на 3 май.

Църква Добърско

Процедурата по предаване на собствеността от държавна собственост /на Националния исторически музей/ на Българска православна църква е отговорна задача.
„Възстанови се правда, църквата е част от Българска православна църква, каквато винаги е била. Нека Божието благословение да бъде над всички нас.“ – сподели отец Янко.
„Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е православна църква от 1614 година, разположена в разложкото село Добърско. Църквата, в която има запазени изключително ценни стенописи, е национален паметник на културата. Тя е един от най-забележителните паметници на духа, вярата и надеждата на българите и днес е обичан и много посещаван паметник на културата. От утре – действащ православен
храм.facebook
Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *