БългарияЗонаРегионалниТоп новини

Христос воскресе

Христос воскресе, скъпи читатели на Mesta.bg

Православният християнски свят празнува възкресението на своя Господ Исус Христос. Божият Син, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта. С Възкресение Христово честваме възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната Му гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Исус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите. Спасителят е победил смъртта с възкресението си. И тъкмо за това до Петдесетница православните се поздравят с „Христос Воскресе”.

А в храмовете звучи празничното Православно песнопение:

Воскресение Твое, Христе Спасе, ангели поют на небесех

и нас на земли сподоби чистим сердцем Тебе славим

Възкресението Tвое, Христе Спасителю, ангелите възпяват в небесата;

удостой и нас с чисто сърце да Те славим на земята.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело. Израз е на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото./kmeta.bg

Имен ден празнуват: Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, ВелкаХристос воскресе

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *