БългарияРегионални

Хамид Имамски възражда родопската песен по Фен Фолк ТВ

новини България

 В ефира на Фен Фолк ТВ направи премиера песента „Заспала ми е Мериема мома“ в изпълнение на талантливия изпълнител от Diapason Records Хамид Имамски.

„Заспала ми е Мериема мома“ е част от стотиците автентични родопски песни, които той успява да издири и запише. Това изпълнение открива съвсем случайно в Крумовградското село Аврен. Докато гостува там, чува песента от бабата на свои колега и му прави силно впечатление, затова впоследствие я записва.Ара мюзик

Вече е факт и видеоклипът към нея. Той е заснет в село Долен, обявен за архитктурен резерват с традиционни родопски къщи. Снимките са направени от екипа на режисьора Ненчо Касъмов. който избра и древноримския мост, разположен над река Бистрица, източно от село Долен за предтавянето на песента.

„Заспала ми е Мериема мома“ е много тъжно изпълнение. Тя възпява едни размирни времена от миналото и трагичната история на мома Мериема. В първите десетилетия на XX век християнски и мюсюлмански семейства са принудени да напуснат пределите на България и да се заселят в Турция и Гърция.

В такъв момент, бягайки, млад момък намира любимата си „под вита ела, под зелен баир“. Лирическият герой първоначално решава, че е заспала, но щом се обръща към нея с думите: „стани ми, стани, Мериема моме“, тя не се събужда. Тогава той разбира, че е умряла. С огромна болка на сърцето изважда синя кърпа, с която покрива нейните черни очи и бялото й лице. Безсилен, че не може дори да я погребе.

Песента е включена в първия албум на Хамид Имамски „Чеирен се е запалил“. Аранжиментът й е дело на Атанас Младенов и Димитър Милев.

Освен в ефира на Фен Фолк ТВ може да гледате автентичното родопско  изпълнение и в нашия YouTube канал: https://www.youtube.com/watch?v=3my_NAKgYzs

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *