Общество

“Фолклорна магия” Банско 2019 завърши

 

Завърши второто издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ Банско 2019. В рамките на три дни, в Градския парк, той даде сцена за изява на пазителите на българското народно творчество, в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна. Само за две години, организаторите – Община Банско, Фен Фолк ТВ, с подкрепата на националния център на ЮНЕСКО – София, успяха в стремежа си, фестивалът да се превърне в един от най-значимите фолклорни конкурси с национален обхват. Мащабният форум бе открит лично от кмета на града Георги Иконоомов и от директора на фестивала Виктор Касъмов.

На двете сцени в Градски парк първият ден бе отреден за изява предимно на самодейци от Банско и региона. Те се представиха впечатляващо и в четирите категории: за пеене, танци, свирене и демонстрация на обичаи. Победителите, между които и представители на Сърбия, имаха възможност да се изявят със своите изпълнения и във вечерния концерт, редом до големите и доказани имена на българския фолклор.фолклорна магия1

Вечерната концертна програма бе съчетание от автентичен и модерен фолклор. Пред хилядите банскалии и гости на града, своя музикален поздрав направиха МФГ „Годлевски Великден“ и даровитата Ана-Мария.

Неповторимата Николина Чакърдъкова, заедно с Неврокопски танцов ансамбъл, вдигнаха на крака всички зрители и изпълнители, които извиха дълги и кръшни хора. С представители на българския фолклор от всяко кътче на България, премина вторият ден на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в град Банско. На двете сцени в Градския парк се изявиха участници от Силистра, Варна, Кюстендил, Севлиево, Сандански, Перник, Свищов, Добрич, Велинград, Хисаря, Дупница, Димитровград, Берковица, Монтана, Банско, Смолян, Разград и много други. Освен завладяващи изпълнения в духа на българските непреходни ни традиции, те се бяха постарали и с автентично за региона си облекло, като на сцената се представи дори и 100-годишна носия от района на Сандански. Приемствеността между поколенията също бе демонстрирана, като на сцената излезнаха 4-годишни дечица, редом до 90-годишни баби.

Вечерният концерт за втори пореден ден събра хиляди любители на най-българските ритми, които извиха неспирни хора под изпълненията на Стоян Петков, МФГ „Бански старчета“, на тракийския славей Бинка Добрева и на примата на македонската песен Румяна Попова, заедно с танцьорите от „Майсторите на танца.

Точно в 12 часа на третия ден на фестивала „Фолклорна магия”, банскалии върнаха събитията 100 години назад. С носии на повече от век и автентични оръжия, айдутите слезнаха от гората, за да възвестят свободата на Банско. Те стреляха във въздуха със старинните си оръжия, докато целият град разбере колко е важна Свободата. Мъже жени, майки бащи, синове и дъщери се качиха на сцената, а звънът на църковните тежки бански камбани възвести, че са постигнали най-святото през петвековното турско робство – свобода и мир.

Фестивалът „Фолклорна магия” тази година събра в Банско над 300 танцови ансмабли, фолклорни и самодейни състави от цяла България, а общият брой на участниците бе 2000.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *