БългарияМестаТоп новини

Фестивал “125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания” – Благоевград, 29.09.2020 г.

Фестивал “125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания” – Благоевград, 29.09.2020 г.

През настоящата година се навършват 125 г. от създаването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване производителните кооперации са важен фактор за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Те имат основна заслуга за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. ТПК осигуряват достоен труд, неизменно оставайки близо до хората.

Кооперациите имат огромен принос за трудовата и социална интеграция на хората с увреждания. Хиляди хора с увреждания намират комплексна подкрепа за техните социални, трудови, културни, спортни, интелектуални и творчески потребности в ТПК.

В резултат на дългогодишното ползотворно сътрудничество с Агенцията за хората с увреждания  НС на ТПК организира фестивал „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“. Фестивалът ще се проведе в 8 града в страната и ще включва разнообразни събития, които ще допринесат за засилване фокуса на местната общественост към хората с увреждания, но не към техните проблеми и потребности, а към техните способности и възможност да бъдат пълноценно социално приобщени.

Фестивалът в Благоевград ще се открие на 29.09.2020 от 14:30 ч. във фоайето на корпус едно на Югозападен университет “Неофит Рилски” (ЮЗУ) Благоевград и ще продължи от 15:30ч. със събитието „Танцуваме заедно“. Танцова група, сформирана от хора с увреждания и здрави лица  ще покаже, че музиката и танцът чрез спонтанната емоция, която пораждат, преодоляват социалните бариери и създават път между сърцата на всички хора. Ментори на танцьорите ще бъдат студенти от Югозападния университет.

В рамките на фестивала от 29.09 – 20.09. 2020 жителите и гостите на града ще могат да разгледат интересна фотоизложба „125 Години ТПК“ . Целта на тази фотоизложба е да се уловят и покажат мигове от дейността на кооперациите, тяхното развитие и участие в социално-икономическия живот на страната, както и съвременното им присъствие като носители на най-прогресивния социално ориентиран бизнес модел. Представени са и моменти от живота на кооператорите, трудовото ежедневие, споделена радост от празници със семейството и свободното време. Професионалните фотографии ще открехнат за здравите хора прозорец към живота на хората с увреждания, ще разкажат техните истории, ще създадат между тях по невидим начин усещане за близост и топлота.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар