Общество

УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ОТ СУ-САТОВЧА УЧАСТВАХА В НАЦИОНАЛЕН НАУЧНООБРАЗОВАТЕЛЕН ФЕСТИВАЛ „НАМЕРЕНОТО ПОКОЛЕНИЕ“, НДК, ГР.СОФИЯ

УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ОТ СУ-САТОВЧА УЧАСТВАХА В НАЦИОНАЛЕН НАУЧНООБРАЗОВАТЕЛЕН ФЕСТИВАЛ „НАМЕРЕНОТО ПОКОЛЕНИЕ“, НДК, ГР.СОФИЯ

От 24.01.2020 – 26.01.2020 година, „Апетит за образование чрез практика“ с организатори Габриела Григорова и Георги Иванов, заедно с институционалната подкрепа на МОН, организираха Национален научнообразователен фестивал “Намереното поколение” – първото издание за сезона, чиято основна цел бе да създаде мост между образование, наука, иновации, възможности, дигитализация, бизнес и предприемачество.Снимка на Raika Slavcheva.
Над 100+ участници от различни населени места и професионални сфери, се събраха заедно под един покрив, показаха своята дейност на практика и разказаха повече за своя опит, вдъхновение, история и пример. Сред тях бяха – г-н Джеват Дунчев – директор на СУ „Св.св.Кирил и Методий“, с.Сатовча и учениците от 9-б с класен ръководител – г-жа Райка Славчева.
Водещ на събитието бе добре познатият на всички от телевизионния екран, Александър Кадиев, който допринесе позитивно настроение и обогати пъстро и шарено програмата.
Специален гост на откриването в съботния ден, 25-ти януари, бе българският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж – Мария Габриел. Тя откри събитието с благодарствени слова, поздрави екипа на “Апетит за образование чрез практика” и пожела успех на всички, чиято основна цел, мисия и призвание са науката и образованието, иновациите и развитието на младото поколение в динамичното ежедневие на 21-ви век. Освен комисар Мария Габриел, заместник министърът на образованието и науката, инж.Таня Михайлова, също бе сред официалните гости.
През фестивала преминаха стотици хора, родители, деца, ученици, организирани групи, училища, заедно със своите ръководители, които специално пътуваха от различни краища на България.Снимка на Raika Slavcheva.
Модули на изложението:
Практическият модул се състоя под формата на иновативни работилници, демонстрации, експерименти, практически занимания, като именно той игра ролята на своеобразна комуникация на науката и демонстрира най-добрите методи на всички участници, с които се засили интереса на младите.
Г-жа Райка Славчева и учениците от 9 – б клас демонстрираха иновационни методи в образователния процес – методът „шестте мислещи шапки“ на Едуард де Боно в съчетание с метода на мисловните карти, метода на учебните проекти, четящото дърво, дърво на решенията и интегриране на информационно-комуникационните технологии като образователен ресурс в обучението по френски език.
Лекционният модул бе насочен към учителите и обучителите под формата на лекционна част, чиято основна цел бе повишаване квалификацията на учителите и интегриране на доказани, работещи методи в преподаването, които повишиха знанията, уменията и компетенциите на участниците.Снимка на Raika Slavcheva.
Третият, но не на последно място по важност модул, бе модул за национално обсъждане на иновациите в образованието, в който взеха участие г-жа Райка Славчева и учениците – Кристиян Джилджов и Сайрет Мейзинев. В него всяко едно предложение, методика, идея или подход бяха документирани от протоколчик, а след това и споделени с останалите участници. За всеки участник ще бъде изготвен наръчник за учителя, който може да бъде използван, споделян и да служи за пример.
Това е четвъртото поредно събитие, което бе организирано с идеята да се съберат на едно място образование, наука и бизнес, откривайки и изграждайки следващото поколение български специалисти и учени, чиито умения и познания да бъдат достойни, да се наредят до тези на най-големите умове в света.
Фестивалът предизвиква не само научно-практическа насоченост, но и даде възможност за отворени лекции, дискусии, обмен на опит, полезни практики и контакти.
Останахме възхитени от интересните неща, които научихме, обменихме добри идеи и създадохме полезни партньорства.Снимка на Raika Slavcheva.
Всички участници получиха сертификати.
Участието ни във фестивала е дейност по проект „Модерна и интерактивна класна стая чрез творчество и педагогически иновации“, програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1, Училищно образование.
Изказвам специални благодарности на: организаторите Габриела Григорова и Георги Иванов, водещия Александър Кадиев, комисар Мария Габриел, зам.министър на образованието инж.Таня Михайлова и учениците от 9 – б клас.
БЛАГОДАРЯ ВИ!
Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева/фейсбук

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *