СпортТоп новини

Ултрамаратонецът Тодор Димитров се срещна със студенти и преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Ултрамаратонецът Тодор Димитров се срещна със студенти и преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски“

 Ултрамаратонецът капитан II ранг гл. ас. д-р Тодор Димитров, който успя да пробяга 5000 км за 51 дни, бе гост на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той бе посрещнат от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.

Срещата на д-р Тодор Димитров със студенти, преподаватели и гости, стартира с кратка визитка на ултрамаратонеца, която бе представена от проф. д.н. ген. майор Валери Лазаров – ръководител на катедра „Национална сигурност и публична администрация“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“. Проф. Лазаров отбеляза, че д-р Тодор Димитров е 44-тият човек в света, успял да завърши най-дългото състезание „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“.

Пред препълнена зала д-р Димитров разказа за хобито си – бягането, за трудностите и предизвикателствата, през които е преминал, за да успее да завърши най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 г. насам.

„Беше изключително трудно като състезание. Участвал съм в различни мисии, военни операции и международни учения, но това беше едно от най-тежките ми предизвикателства “, сподели д-р Димитров. Той отбеляза, че в рамките на маратона е бягал по 18 часа на ден, за сън е отделял едва 4 часа, износил е повече от 15 чифта маратонки. Освен километрите, предизвикателство за участниците в маратона се оказва и жегата. В периода, в който се провежда състезанието, температурата в Ню Йорк достига 40 градуса. Въпреки трудностите, с които се сблъсква, д-р Димитров успява да завърши най-дългия ултрамаратон в света.

 „Това е Евереста на ултрамаратоните и за мен беше предизвикателство да го постигна. Когато физиката те предава, сърцето те води напред и ако го слушаш, то е верният компас, който ще те изведе в такива моменти“, сподели д-р Димитров. Той подчерта, че спортът е магия, която мотивира човек да постига успехи и никога да не се предава.

Разказът на д-р Тодор Димитров предизвика изключителен интерес сред студентите и преподавателите от Югозападния университет „Неофит Рилски“. Въпросите, които присъстващите зададоха към д-р Димитров бяха свързани най-вече с начина на подготовка за такъв тип състезания, каквото е „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“.

В края на срещата ректорът проф. Юруков отново изказа възхищението си към постижението на д-р Тодор Димитров. „Това е доказателство, че българите имаме изключителни възможности. За всички млади колеги това е пример, че за да постигнат високи резултати трябва сила на волята, постоянство и много труд“, каза проф. Юруков. Той отправи предложение към ултрамаратонеца да организира маратон, който да тръгва и да финишира в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Ректорът увери, че университетът ще бъде основен организатор на събитието, което ще бъде изключително полезно за студентите от Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“.

В рамките на посещението си в Югозападния университет д-р Тодор Димитров успя да се запознае и с дейността на Центъра за функционални изследвания в спорта и кинезитерапията с ръководител проф. д-р Невена Пенчева. Д-р Илия Канелов тества мускулните групи на коляното на ултрамаратонеца с изокинетичен динамометър и екипа обсъди получените интересни данни, свързани с адаптация при такива натоварвания. Гостите се запознаха и с други апаратурни системи в центъра.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *