БизнесСвят

Турция инвестира 3,7 милиарда долара в завод за електромобили с 4000 работни места

Турция инвестира 3,7 милиарда долара в завод за електромобили с 4000 работни места

Официалният турски вестник T.C. Resmi Gazete съобщи днес, че управляващите в страната ще направят инвестиция в проект за електромобили през следващите 13 години в размер на 22 милиарда турски лири (около 3,7 милиарда долара).

В изявлението се отбелязва, че пет модела на електрически автомобили ще се произвеждат в завод в Бурса, като производството се очаква да достига 175 000 автомобила на година. Проектът също ще създаде 4000 работни места и ще получи подкрепа от правителството, включително данъчни облекчения.

Проектът беше обявен за първи път през 2017 година, когато петте най-големи производители на автомобили в страната – Anadolu Group, BMC, Koc Group, Turkcell и Zorlu Holding – сформираха Турски автомобилен джоинвенчър (TOGG) с цел да направят първия изцяло турски електрически автомобил до 2021 година.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган представи днес първия електрически автомобил, произведен изцяло в страната в индустриалния хъб близо до Истанбул – Гебзе.

Въпросният автомобил е прототип на електрически автомобил с повишена проходимост (SUV), а производството му е планирано да започне през 2022 година, след като бъдат завършвани всички необходими производствени мощности. Всъдеходът ще има произведена в Турция литиево-йонна батерия, зареждаща се до 80% за по-малко от 30 минути.

Турция ще притежава правата върху интелектуалната собственост на местния електромобил, заяви министърът на науката, промишлеността и технологиите Фарук Озлу. Церемонията по откриването също има за цел да стартира официално “Информационната IT долина на Гебзе, която ще бъде технологичната база на нашата страна”, допълни министърът.banker.bg

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *