МестаРегионални

Тодоровден празника на Бачево

Бачево новини

СЕЛО БАЧЕВО ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРАЗНИК –ТОДОРОВДЕН

Тодоровден е един от най-големите и най-атрактивно отбелязвани празници в с. Бачево, община Разлог. На този ден Българската православна църква почита името на Св. Тодор Тирон. Той е покровител на конете, а празникът е известен още като Конски Великден, Конски празник, Тудурица. Тодоровден се празнува в съботния ден от първата седмица на Великия пост.

Празникът, събира множество туристи от цялата страна и чужбина, а жителите на селото извършват с гордост редица ритуали, посветени на Тодоровден. По традиция празникът започва със Света литургия в църквата “Свети Димитър” за здраве на жителите и конете. Следва обичаят по захранване на конете със захар, царевица, пшеница, сол и чесън на площада в селото. В местността „Власовица“ всяка година се провеждат конни надбягвания и надтегляне с коне.

Приветствия по случай Тодоровден отправиха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, д-р Емил Тончев – народен представител и кмета на с. Бачево г-жа Росица Чатлабашева.
Празникът уважиха още д-р Мария Копанарова – председател на ОбС-Разлог, зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, кметове на населени места, общински съветници.

В тържествената програма взеха и участие самодейците от Народно Читалище „Самообразование 1928“ – село Бачево.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *