България

Съдът окончателно обяви ромските стипендии за дискриминация

Съдът окончателно обяви ромските стипендии за дискриминация

Решението е за проект, изпълняван през 2016-2018 г.

Стипендиите, които бяха изплащани на ромски ученици в периода 2016-2018 г., са дискриминация спрямо останалите деца. Това постанови окончателно Върховният административен съд, потвърждавайки решение на Административен съд – София град, съобщиха от сдружение “Азбукари”, които три години водиха дело срещу програмата за подпомагане на ромски ученици.

Ромският проект съществуваше по времето на Меглена Кунева като министър на образованието. 60% от финансирането му идваше от неправителствената организация Ромски образователен фонд, а останалите 40% осигуряваше нашето МОН. Парите бяха предназначени за ромски ученици с успех над 3.50, които получаваха по 30 евро месечно. Целта беше задържане на децата в средното образование, повишаване на резултатите им и увеличаване на броя на кандидат-студентите роми.

Според сдружение “Азбукари” обаче този проект е дискриминационен спрямо всички останали българчета, които не са от ромския етнос. Със свое решение от 13 януари 2020 г. Върховният административен съд потвърждава, че в случая е налице дискриминация. Сдружението бе провокирано да започне съдебна битка срещу стипендиите от протести на родители от Добрич, които настояваха и българчетата да имат право на парите. Тогава Кунева защити проекта с думите: „Не виждам дискриминация. Кандидатстващите за тази стипендия са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят характер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи“.

“За нас това е голям напредък в убеждаването на институциите, че не трябва да вземат грешни решения, като нарушават законите и най-вече българската Конституция. Особено по отношение на децата не бива никога да си позволяват да дискриминират българчетата и да ги поставят в уязвима ситуация да се чувстват пренебрегнати, ощетени финансово и морално уязвени. Защото тук става въпрос не само за материално, но и за морално ощетяване”, коментира председателят на сдружението Цвета Кирилова.

През 2016/17 и 2017/18 г. по проекта бяха подкрепени 763 младежи от ромски произход. Успехът им беше доста по-висок от минималния за получаване на подкрепа – около “много добър 5”. Ромски организации коментираха в хода на съдебната битка, че според закона за защита от дискриминация изравнителните мерки за групи, които са в неравностойно положение, не могат да се определят за дискриминационни.segabg.com

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *