Общество

Стряма почете с панихида жертвите на комунистическото клане през септември 1944 г. 

Стряма почете с панихида жертвите на комунистическото клане през септември 1944 г.                     Снимки: Надежда Йорданова

Близки и сродници на избитите без съд и присъда от комунистите в пловдивското село Стряма ( виж ТУК разказ за зловещото време, б.р.) се събраха днес да почетат паметта им. Преди 74 години, още в първите седмици след 9-ти септември партизани и ятаци садисти изколват 63-а мъже, изнудват семействата им за пари и злато, гаврят се с децата и жените им. Но и до днес никой не знае гробовете им на изкланите. Така Стряма се превръща в национален първенец по най-много невинни жертви на червения терор.

Отец Красимир отслужи заупокойна панихида пред паметника, издигнат още в първите години на демокрацията в тяхна памет. На възпоменанието участваха и наследници на репресирани семейства от цялата страна, сред които и Станка Георгиева, дъщеря на горянин от сливенската чета „Георги Бенковски”.

Гюргина Велева, живата памет в Стряма на комунистическия терор отново призова, че не искат мъст, а само памет за невинно пролятата кръв на дедите и бащите им.

stryama_pametnik1.jpg

stryama_pametnik2.jpg

Станка Георгиева от Сливен, поднася венец от името на роднини на избити горяни.faktor.bg

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *