РегионалниТоп новини

Слави Трифонов – Италия издига паметник на български владетел

В рубриката „Достойни за уважение“ ми гостува Ивелин Михайлов – един от група наистина обединени патриоти, благодарение на които в Италия се издига паметник на българския хан Алцек. Впечатляващият паметник се намира на площад „Хан Алцек“ в италианския град Челе де Булгерия, основан от хан Алцек. А самият град се намира в подножието на планината… България.
„Този паметник дава гордост на българите в чужбина, защото осъзнават, че те не са миячи на чинии, те са хора, които са допринесли за тази цивилизация“, каза снощи Ивелин Михайлов.
Да, в Италия вече има паметник на хан Алцек, но пък в София няма паметник на неговия брат – хан Аспарух. Ето за този срам си говорихме с Ивелин. Не знам за друга столица в Европа, освен София, която да няма паметник на основателя на държавата.
Днес разбрах, че паметник на хан Аспарух има, например, в град Стрелча. И този паметник е изработен от… петима монголци в Улан Батор. В Стрелча има паметник на хан Аспарух, направен от монголци, но в София няма никакъв. Има Бронзовата къща.
Вярвам, че поне в едно нещо можем да бъдем обединени – в столицата на България да има паметник на основателя на българската държава.
С Ивелин Михайлов си дадохме дума и си стигнахме ръцете, че ще работим до година и половина в София да има паметник на хан Аспарух./фейсбук

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *