Регионални

СИНДРОМ НА КОМПЮТЪРНОТО ЗРЕНИЕ

Синдромът на компютърното зрение се състои от редица проблеми с очите и зрението, свързани с честата употреба на компютър или други електронни устройства, и се развива при три четвърти от тези потребители, болшинството от които са деца.

Синдром на компютърното зрение

Предизвиква се от дълготрайното взиране в дисплеите и недостатъчната секреция на сълзи поради намаленото мигане, от яркостта и трептенето на монитора и др. Когато се взираме в монитора очите ни трептят от 6 до 8 пъти в минута, вместо необходимите от 16 до 20 примигвания.

Най-честите симптоми за този синдром включват:

  • умора и напрежение на очите
  • сухота в очите
  • усещане за парене в очите
  • чувствителност към светлина
  • замъглено зрение
  • главоболие
  • чувствителност към резки движения
  • болка в областта на шията, раменете и гърба

Против природата
Дългото взиране в екрана на компютъра е проблем за очите поради проста причина. Технологиите се усъвършенстват ежедневно, а морфологията на очите не се е променяла от хиляди години. Физически човешкото око не е пригодено за дълготрайно фокусиране. Освен това, взирането в електронни екрани е различно от четенето на печатни материали. Пресата има по-добър контраст, докато много по-трудно е да се съсредоточим върху електронния образ, което изисква повече усилия. Свързано е с нагаждането на очите към контраста, проблясъците от екрана и води до пренапрягане на очите.

Аеробика за очите
Лекарите съветват на всеки 30 минути няколко пъти да затваряме бавно очите си. Това спомага за обновяване на слъзния филм. Също така на всеки половин час да отместваме поглед от екрана и за около двадесет секунди да го фокусираме в отдалечени предмети. Голямо облекчение може да се постигне и чрез фокусиране от 5 до 10 секунди ту в близки, ту в отдалечени предмети. Това упражнение трябва да се изпълни поне ден.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *