ОбществоТоп новини

Регионален исторически музей открива изложба”Да пишем на кирилица”

новини Благоевград

 На 21-ви май, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, от 16:00 часа във фоайето на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде открита изложбата „Да пишем на кирилица”.
Пътуващата изложба показва визуалното превъзходство на кирилицата и осмива 6liokavicaта. Целта е да се провокира използването на кирилица в Интернет, в личната и в бизнес комуникацията, както и да се използват българските думи по време на различните видове общуване.
Огромна част от българите, особено по – младото поколение, не използват родната кирилица, когато комуникират в интернет пространството, а и извън него. Използват се масово чуждици, които заменят успешно истинските български и чувствени думи. Това се случва не само в личната, но и в професионалната кореспонденция. Истински проблем е масовото използване на т.нар. “шльокавица”, известна още и като “маймуница” – смесица от латински букви и цифри.
Изложбата е иницирана от Сдружение “Млад планинар” – гр. Петрич, в партньорство с „Асоциация за социална отговорност и регионални инициативи“ (АСОРИ) в подкрепа на грамотното писане #ДайНаКирилица.
Лице за контакти:  Гергана Сандъкчиева, ръководител на клуб „Млад планинар“, гр. Петрич, тел.: 0876146995
 
За МЕСТА.БГ предаде   Здравка Димитрова
уредник отдел “Връзки с обществеността”
Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *