Общество

Регионален исторически музей – Благоевград организира научна кръгла маса за комунизма и демокрацията

новини Благоевград

Регионален исторически музей – Благоевград, в партньорство с Катедра „История“ на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, организира научна кръгла маса: „Пропаганда и власт в народната република“ на 9 и 10 септември 2019 г. Поводът е отбелязването на 75-тата годишнина от Деветосептемврийския преврат в България и 30 години от началото на демократичните промени.
Докладите са в няколко тематични области: пропагандният апарат на тоталитарната комунистическа система и изграждането на нова идеологическа действителност; образи и символи от комунистическия идеал; култът към вожда и образът на врага „със или без партиен билет“; номенклатура и „работническо-селска власт“; съпротивата срещу властта – измерения на човешкото в човека.
Участват специалисти в областта на най-новата история от академичните и музейните среди от цялата страна.
Целта на кръглата маса е да развие дебат върху характеристиките на тоталитарната система и да представи пред обществеността съвременните научни достижения в изследването на най-новата история.
Нейната актуалност се определя от разработката на проблема за свободата на човека като основно, осъзнато и неосъзнато право.
Заседанията ще започнат на 9 септември от 11,00 часа в конферентната зала на РИМ – Благоевград. Научното събитие е отворено за медии и широка публика от различни поколения.
Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *