ЗонаРегионални

РАЗШИРЯВАНЕ НА ПАРК „СВЕТИ ВРАЧ“  САНДАНСКИ

 

 На 25.03.2019г. – Благовещение, Община Сандански постигна важно споразумение, следствие от целенасочена и последователна политика за развитие на зелените площи и паркови зони в курортния град.

Първият приоритет от следваната стратегия бе запазване на парк „Свети Врач“ като паметник на градинско-парковото изкуство. За постигането на целта в началото на 2016 година Кметът на община Сандански издаде забрана за строителство до процедирането на ПУП и определяне на границите на парка. Стъпка, довела до дългогодишни съдебни дела със собственици на имоти с издадени в годините назад визи за проектиране. Процесите завършиха с успех за Администрацията и застрояването на „Свети Врач“ е преустановено.

Вторият приоритет от стратегията е разширяване на парка със зони за разходка и отдих на север. Крачка към постигане на тази цел бе изграждането на зоокът, който да засили интереса на жителите и гостите на Сандански към района на „Манастирчето“  и „Трети километър“. Зоокът вече се превърна в една от атракциите на Сандански и ясно личи нуждата от изграждане на пешеходна алея, която да свързва не само кв. Смилово, но и да осъществява връзка с настоящия парк.Парк

Разширяването на парковите зони на север в голяма степен би било обезсмислено, ако няма директна пешеходна връзка със съществуващия парк „Свети Врач“. Ето защо, след 3 години усилена работа, сме щастливи да Ви съобщим, че на 25 март бе финализирана поредната крачка към реализиране на проектните идеи. На Благовещение постигнахме споразумение за замяна на имоти и Община Сандански придоби земи в парковата зона по поречието на река „Санданска Бистрица“. Целта на замяната е възможността да бъде изградена именно пешеходна връзка между „Свети Врач“ и новосформиращите се кътове за отдих и разходка. След като вече е собственик на имотите, Община Сандански може да започне да проектира алея. Тя ще бъде с широчина между 6 и 15 метра. Началната точка ще бъде при  градския стадион, от лявата страна на реката, минавайки участъка при корекцията на речното корито. След това с наклон от около 7% ще се изкачва на нивото на околовръстен път „Северна дъга“ и ще продължи траекторията си, успоредно на пътя, в посока север. По протежението на алеята ще бъдат проектирани зелени участъци с места за отдих. Това е поредната стъпка към реализирането на идеята за опазване ландшафтното богатство на региона и разширяване границите на гордостта на Сандански – градския парк.

Стратегията за развитие на места за отдих и разходка освен парк „Свети Врач“ включва изграждането на нови зелени градски пространства. Скоро в района на бившите казарми, около новостроящата се спортна зала, ще има 5 дка нов парк и още 11 дка зелени площи. Това ще даде възможност парковата зона на гр. Сандански освен на север да се развие и на юг, изграждайки се още кътове за рекреация и спорт и атракции за малки и големи.

Кметът Кирил Котев изказва благодарност на всички, които със своя труд, знания и умения допринасят за постигането на заложените цели!

 

 

Тагове

Свързани новини

3 Коментари

  1. I always emailed this blog post page to all my friends,
    as if like to read it then my contacts will too.

  2. Very quickly this web site will be famous among all blogging viewers, due to
    it’s nice articles or reviews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *