Регионални

Разложка фирма е осъдена от чешки гражданин за 900 000лв

Чешки гражданин осъди фирма от разложко за финансова измама

На 27.12.2019 г. Окръжен съд – Благоевград осъди фирма „ Г.Т“ ЕООД със седалище село Баня, община Разлог да заплати на чешкия гражданин И.Г. сумата от 460 000 евро.

Гражданското дело е образувано на 5 април 2019 г. по искова молба на И.Г от Република Чехия за неоснователно обогатяване, в която той  посочва факти, че е станал жертва на финансова и хакерска измама от съответното дружество.

През 2018 г. чешкият гражданин предприел действия по закупуването на недвижим имот в Кипър. Чрез пълномощник сключил договор с кипърско дружество. Ден по-късно получил имейл от името на кипърското дружество, в което е помолен да преведе дължимата сума за имота от 630 000 евро по сметка в България на друга фирма – тази от село Баня, община Разлог – „Г.Т“ ЕООД.  На купувача му било посочено, че фирмата е дъщерна на кипърската и нямало проблем преводът да бъде направен към нея. Скоро след като парите били преведени, на 1.11.2018 г., И.Г. се свързал по телефона с кипърското дружество и узнал, че друг е проникнал в интернет пощата им и е водил кореспонденцията от тяхно име.

След като купувачът разбрал, че е станал жертва на измама се свързал с българските и кипърските власти. Сметката на българското дружество  „Г.Т“ ЕООД, намираща се в българска банка,  била запорирана, като преди това 1/3 от преведената сума от 630 000 евро била изтеглена, затова чешкият гражданин завел иск за остатъка  от 460 000 евро.

След разглеждане на доказателствата по делото съдия Николай Грънчаров осъди българското дружество да върне остатъка от сумата на ищеца. Решението на съда е непръсъствено, т.к ответникът не е бил открит по време на процеса и не подлежи на обжалване, но подлежи на отмяна по реда на чл. 240 от ГПК пред Апелативен съд – София.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *