Здраве

Пчелен мед

Медът е бил използван от безброй народи по целия свят през последните 2500 години. Докато многобройните ползи за здравето на меда го правят важен елемент от традиционните лекарства, като например аюрведа, учените изследват и ползите от съвременната медицина, особено при лекуването на рани.

Според д-р Рон Фесендън, M.D., M.P.H. Средният американец консумира повече от 150 килограма рафинирана захар, плюс още 62 килограма високо фруктозен царевичен сироп всяка година.  За сравнение, ние консумираме едва около 2 килограма мед годишно средно. Според нови изследвания, ако можете да изключите приема на рафинирана захар и да използвате чист суров мед вместо това, ползите за здравето могат да бъдат огромни.

Какво е суров мед? Това е чист, нефилтриран и непастьоризиран подсладител, направен от пчелите  чрез нектара на цветята. По-голямата част от консумирания мед днес е обработен мед, който е нагряван и филтриран, тъй като е бил събран от кошера. За разлика от преработения мед, суровият мед не се лишава от невероятната си хранителна стойност и ползи за здравето. Медът може да помогне за всичко от ниска енергия до проблеми със съня до сезонни алергии. Преминаването към суров мед може дори да помогне за намаляване на теглото в сравнение с диети, съдържащи захар или сироп от царевица с висока фруктоза.

Процесът на правене на мед

Ще бъдете изненадани да знаете усилията, които се  полагат в производството на мед, тъй като това не никак лесен процес. Експертите на пчелите твърдят, че за да се направи половин килограм мед, са необходими около 60 000 пчели, които пътуват до евентуално 2 милиона цветя (около 55 000 мили), за да извлекат достатъчно нектар.

Това е много работа в екип и отнема много време!

Знаете ли, че пчелите имат допълнителен стомах, в който съхраняват нектара?

Тези щастливи пчели имат два стомаха да поглъщат любимата си храна – прашец.

В допълнителния стомах нектарът от полена, който събират, се смесва с ензими, които пчелите възвръщат (повръщат) в друга уста на пчелите.

Звучи грубо, но всъщност е много естествено и не толкова мръсно, колкото звучи.

Процеса продължава да се повтаря, докато нектарът се усвоява частично.

След това се съхранява в пчелна пита и пчелите използват крилата си, за да разпенват течния нектар.

След това течност, която запечатва нектара, се отделя от корема на пчелата и нектарът се втвърдява в пчелен восък.

Ако не сте се вгледали в куп пчели, които се намират във и около медената пита, това всъщност е много интересно!

20 ползи за здравето от пчелният мед

пчелен-прашец-ползиЗащо меда е толкова популярен? Най-вероятно това е лекотата, с която може да се консумира. Може да се яде директно, да се сложи на хляб като конфитюр, да се смесва със сок или някаква напитка вместо със захар или да се смесва с топла вода, сок от лимон, канела и други билки, за да се направи лекарство.

1. Помага при алергии

Поради противовъзпалителните свойства на меда, той може да помогне за намаляване на алергичните симптоми. Той действа като естествена ваксина, защото съдържа малки количества цветен прашец.

Стрдадате ли от разиличен тип алергии ?

Ако страдате от различен тип алергии, то щом тялото ти получи цветен прашец, той ще произведе антитела,  което означава, че тялото ти ще изгради защита срещу тази алергия с течение на времето.

Важно е да се консумира мед, който е от вашия местен район, тъй като това е медът, който ще съдържа спори от цветен прашец от местните цветя.

Като приемате малко мед ежедневно (препоръчва се една чаена лъжичка), тялото Ви ще изгради естествен имунитет към алергените.

Имайте предвид, че трябва да започнете да вземате мед два-три месеца преди сезона на алергията, за да дадете на тялото си време, за да изгради този имунитет.

2. За отслабване

Изследванията показват връзка между консумацията на мед и загубата на тегло. Изследването в Държавния университет в Сан Диего установи, че замяната на захарта с мед може действително да помогне да се предотврати премахването на излишни килограми, а също така да се понижи кръвната захар. Резултатите също така показват, че в сравнение със захарта медът може да понижи серумните триглицериди.

Друго изследване от Университета в Уайоминг установи, че пчелния мед може да активира хормони, които потискат апетита. Като цяло изследователите заключават, че консумацията на мед предлага потенциални защитни ефекти върху затлъстяването. ( Прочетете нашата статия за отслабване:  41 тайни за това как бързо да отслабнем   )

3. Природен източник на енергия

Суровият мед съдържа естествени захари (80%), вода (18%) и минерали, витамини, цветен прашец и протеин (2%). Не е изненадващо, че медът е наречен „идеалното гориво“. Той осигурява лесно поглъщане на енергия под формата на гликоген на черния дроб, което го прави идеален за енергични сутрешни тренировки и като източник на енергия преди и след тренировка.

Проучванията в Университета на Мемфис, показаха, че медът е един от най-добрите избори на въглехидрати, за да се консумират точно преди упражнения. Освен това, проучванията разкриват, че като спортно гориво, медът се превръща в глюкоза.

Когато става въпрос за употребата на суров мед за тренировки,  силно се  препоръчва суровия мед, както за зареждане с гориво, така и за възстановяване. Ето защо суровия мед е включен в някои от най-добрите  храни преди тренировка, закуски и след тренировка.

4. Силен антиоксидант

Проучванията показват, че дневната доза суров мед повишава нивата на антиоксиданти, които стимулират здравето в организма. Антиоксидантите помагат да се блокират свободните радикали в организма, които причиняват заболяване. Той също така стимулира имунната система, действайки като превантивна храна срещу всякакви инвалидизиращи заболявания. Медът съдържа полифеноли, които са мощни антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват риска от сърдечни заболявания и рак.

Едно проучване върху 25 човека, на които е давано около четири супени лъжици мед на ден в продължение на 29 дни, в допълнение към редовните им храни. При вземането на кръвни проби в началото и в края на изследването изследователите открили ясна и пряка връзка между консумацията на мед и повишеното ниво на полифеноли, борещи се срещу болестта в кръвта.

Изследванията показват, че медът съдържа антиоксидантните флавоноиди, борещи се срещу болестти, пиноцербрин, пиностробин и хрисин.  Пино-цебридин поддържа ензимната активност и много изследвания показват, че пино-цебридин предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на много видове ракови клетки. Лабораторните изследвания показват, че хрисинът може да увеличи тестостерона на мъжкия хормон и да подобри резултатите при  културизма, но човешките изследвания не са открили никакъв ефект върху нивата на тестостерона.

5. При проблем със съня

Суровият мед помага за съня по два начина. Чрез консумирането на мед преди лягане, той възстановява доставката на гликоген в черния дроб и предотвратява мозъка да предизвика кризисно търсене на гориво, което може да ви събуди. На второ място, яденето на суров мед подпомага отделянето на мелатонин в мозъка чрез създаване на малък скок на нивата на инсулина, който стимулира отделянето на триптофан в мозъка. Триптофанът се превръща в серотонин, който след това се превръща в мелатонин.

Мелатонинът също така повишава имунитета и помага да се възстанови тъканта по време на периоди на почивка.  Тъй като медът е с доказана естествена помощ за сън, естествено намалява риска от всички  здравословни проблеми.

6. Помага при рани и язви

Мед-инфузионните бинтове са известни, че подпомагат заздравяването. Питър Чарлз Молан от университета в Уайкито, Нова Зеландия, е открил в многобройни доказателства, че медът е естествена антибактериална храна с ефекти за лечение на рани. Той също така открил, че медът реагира с течностите на организма, за да направи водороден пероксид, създавайки ненаситена среда за бактерии.

За лечението на изгаряния и рани, медът обикновено се прилага директно в проблемната област или с превръзка, която се сменя на всеки 24 до 48 часа. Понякога превръзката остава на място до 25 дни.

Медът е проучен за употребата му при ефективно лечение на различни видове язви . Медът може да намали размера, болката и миризмата на проблемни язви на кожата.

7. При диабет

Консумацията на суров мед може да намали риска от развитие на диабет и да помогне за медикаментите за лечение, използвани за лечение на диабет. Комбинацията от суров мед и канела може да бъде особено полезна за здравословното управление на кръвната захар, както и много други здравни проблеми като гингивит и акне.

Според проучванеучване от Дубай е установено, че медът предизвиква по-ниско повишение на плазмените нива на глюкозата при диабетици в сравнение с декстрозата и захарозата. Някои смятат, че мощността на канелата, повишаваща инсулина, може да противодейства на това повишаване на глюкозата в меда, което би направило вашата смес от мед и канела хранителна комбинация с нисък гликемичен индекс.

Суровият мед увеличава инсулина и намалява хипергликемията. Опитайте се да консумирате малко и да видите как кръвната ви захар реагира и добавете както суров мед, както и канела към диабетната диета. ( Повече за това състояние – Диабет: Симптоми, причини и лечения )

8. Естествен сироп за кашлица

Необработеният мед е доказал, че е толкова ефективен при лечението на кашлица като сиропи за кашлица, които   са на пазара. Увеличаването на научните данни показва, че една доза мед може да намали секрецията на слуз и кашлица. В едно проучване медът е също толкова ефективен, колкото дифенхидрамина и декстрометорфан – общи съставки, които се намират в лекарствата против кашлица.

За кашлица, половин чаена лъжичка до две супени лъжици мед преди лягане е изследвана и препоръчителна доза за всеки над 1-годишна възраст.

9. Грижа за кожата с мляко и мед

Млякото и медът често се сервират заедно, тъй като и двете тези съставки спомагат за създаването на гладка, красива кожа. Консумирането на тази комбинация всяка сутрин е обичайна практика в много страни поради тази причина./Билка Бг

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *