МестаРегионални

Продължава реализирането на проекта”Културата среща науката” в ПМГ”Яне Сандански” гр.Гоце Делчев

                                           Вторият ден е посветен на водата

Вторият ден от реализирането на проекта „Културата среща науката“ премина под знака на водата. Екипите от домакините, Белгия, Италия и Полша направиха посещение във фирма „Пирин Спринг“ (село Баничан). Там  се запознаха с производствения процес за производство на  минерална вода, призната с превъзходните си вкусови качества.Показва се „IMG_5610.JPG“

Обиколката ни продължи към село Огняново – известна туристическа дестинация заради изобилието от минерални извори с топла вода. От тези извори групата събра проби и карбонатни минерали, които след това бяха изследвани в лабораторията по химия на ПМГ „Яне Сандански“.

Гостите мног бяха впечатлени от Обърнатата къща и хотелски комплекс „Замъците“, където в деня, посветен на водата, сами успяха да се докоснат до лечебната сила на тези минерални извори.  Предложеният там обяд  включваше отбрани ястия от традиционната българска кухня – сарми, боб, лютеница и други. Гостите останаха много възхитени на богатството от вкусове,  и аромати.

Денят продължи с научна дейност – изследване на пробите от водата и карбонатните минерали, като учениците направиха химичен анализ на минералната вода и качествени реакции за доказване на катиони и аниониПоказва се „IMG_5767.JPG“

програмата за деня приключи с посещение на Общинския исторически музей – Гоце Делчев. Това бе една вълнуваща разходка сред културата и историята на Неврокопския край. Запознаха се с етнографията, облеклото и занаятите на нашите предци от римско време до днешното съвремие..

За МЕСТА.БГ  предаде Евгения Попова старши учител по български език и литература в

ПМГ”Яне Сандански” гр.Гоце Делчев

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *