Топ новини

През 1965г се произвежда първия български електронен калкулатор

новини България

ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЛЕКТРОНЕН КАЛКУЛАТОР ЕЛКА 6521

Първият български електронен калкулатор Елка 6521 излиза на пазара през 1965г. и е внедрен за производство в софийския завод „Електроника”. По това време в света съществуват разработки на електронни сметачни машини само в три държави – английската ANITA, италианската IME и японските Casio и Sharp.

Първият български електронен калкулатор Елка 6521

Калкулаторът е дело на екип от Института по математика към БАН в състав инж. Стефан Ангелов, акад. Любомир Антонов и Петър Попов. За изобретението на Ангелов, Антонов и Попов е присъдено най-високото звание „Лауреат на Димитровска награда”. Елка 6521 е създаден в рекордно кратък срок от 6 месеца, за да може да участва в изложбата в Москва (ВДНХ) през пролетта на същата година.

Калкулаторът е доста голям, тежи 8 килограма и половина, но затова пък е без аналог в света – първият, който пресмята корен квадратен. Алгоритъмът за коренуване е написан от инж. Стефан Ангелов. Елка 6521 има 3 регистъра и работи с 12 десетични числа. Аритметичните действия могат да се извършват с 16-цифрени числа, цели или дроби, както и с отрицателни числа. Скоростта при събиране е 0,3 секунди за действие, а при деление – 0,5 секунди. Консумираната мощност е 35W. Освен това, цената му е била добра поради рационалното използване на електронните елементи е него, които в по-голямата си част са произведени в България. Също така, Елка 6521 може да управлява електрическа пишеща машина, на която да се отпечатат получените резултати.

Калкулаторът се приема много добре на пазара. Затова през 1966г. е създаден Централния институт по изчислителна техника (ЦИИТ), с цел разработване на серия калкулатори. По-късно, по поръчка на швейцарска фирма през 1974г. е разработен първият български джобен електронен калкулатор „Елка 101“. От този модел 50 хиляди броя са произведени само за Швейцария. В периода 1971-1985г. България изнася калкулатори за над 480 милиона лева.

 

ljubopitno.com

Тагове

Свързани новини