Регионални

ПРАЗНИК НА БРЕЖАНСКИЯ КЕСТЕН – 19 ОКТОМВРИ

новини от Брежани

ДЕСЕТИЯ ПРАЗНИК НА БРЕЖАНСКИЯ КЕСТЕН – НА 19 ОКТОМВРИ

„ОГРАЖДЕНСКА ЧЕТВОРКА“, „ЩУРО МАКЕ“ С ИРИНА ПАСКАЛЕВА И ЗДРАВКО ГЕОРГИЕВ, АНСАМБЪЛ „ВЕСЕЛИЕ“, ПРАЗНИК НА ДЕЦАТА, ПЛЕНЕР ЗА БЪЛГАРСКАТА ГОРА, ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР С НАДЕЖДА ОТБЕЛЯЗВАТ ДОСТОЙНО ПРАЗНИКА-ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПРИРОДНОТО И ЧОВЕШКО БОГАТСТВО НА БРЕЖАНСКИЯ РЕГИОН

На 19 октомври камбаните на една от най-старите църкви в Благоевградска област – храм „Св. Димитър Солунски“ в Брежани ще бие тържествено за празника на Св. Иван – покровителя на българския народ.
Тържествен звън ще огласи село Брежани и за Десетия празник на брежанския кестен, който сдружение „Хора и традиции“ организира съвместно с кметство Брежани, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, както и с подкрепата на Югозападно предприятие Благоевград.
Десетият празник на брежанския кестен ще започне с водесвет на кестеновата реколта и е кулминация на поредица от събития, които сдружението и кметство Брежани организират.

На 13 октомври в градинката на кметството ( при лошо време – в картинната галерия на сдружението), от 11,30 часа, се организира ПРАЗНИК НА ДЕЦАТА с талантливите деца от Брежани, които ще подредят в изложба своите детски рисунки, посветени на родния край, брежанската гора и хора. Поканени са всички деца от общината, защото ще има ПАРТИ с аниматори, интерактивни игри за българската гора, които ще подготвят партньорите на сдружението – специалисти от Югозападно предприятие Благоевград и много други изненади.

ПЛЕНЕР, ПОСВЕТЕН НА БЪЛГАРСКАТА ГОРА е традиционно събитие на сдружението, резултатите от който са подредени в картинната галерия на село Брежани. Темата на пленера е в синхрон с целите на сдружението: да пазим безценното природно богатство и се грижим за неговото развитие.

В навечерието на празника – на 18 октомври – сдружението организира поетична вечер с гост – голямата българска поетеса Надежда Захариева (съпруга на покойния и обичан Дамян Дамянов): „ НА ЧАША ВИНО И ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ С ПОЕЗИЯТА ЗА ЛЮБОВТА НА ДАМЯН ДАМЯНОВ И НАДЕЖДА ЗАХАРИЕВА“.

На 19 октомври празникът на брежанския кестен започва с ТРАПЕЗА И ХЛЯБ и неповторимото ухание на печените брежански кестени на Марчело Канестрели. Всяка година дамите на село Брежани ни изненадват с кулинарното си майстроство и изкуството да сътворят брежанските кестени в кулинарни продукти. Тази година към тях се присъединяват традиционни и вкусни ястия от още три планини. КУЛИНАРНАТА ИЗЛОЖБА ЩЕ СЪБЕРЕ ВКУС И АРОМАТИ ОТ ПИРИН, РИЛА, ВЛАХИНА И МАЛЕШЕВСКА ПЛАНИНА.
Празничната програма ще започне от 11,30 часа с участието на АНСАМБЪЛ „ВЕСЕЛИЕ“, „ОГРАЖДЕНСКА ЧЕТВОРКА“ И ОРКЕСТЪР „ЩУРО МАКЕ“ СЪС СОЛИСТИ ИРИНА ПАСКАЛЕВА И ЗДРАВКО ГЕОРГИЕВ.

ПРАЗНИКЪТ СЕ ОРГАНИЗИРА И ТАЗИ ГОДИНА С ИЗКЛЮЧИТЕЛНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА СИМИТЛИ АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, ЮГОЗАПАДНО ПРЕДПРИЯТИЕ БЛАГОЕВГРАД, С НЕЗАМЕНИМАТА ПОМОЩ НА КМЕТА НА СЕЛО БРЕЖАНИ БЛАГОЙ СТЕФАНОВ И ХОРАТА НА СЕЛО БРЕЖАНИ!

Организатори “Сдружение на хора с традиции”

ДОБРЕ ДОШЛИ!

Снежана Стоименова

Снимка на Snejana Stoimenova.
Снимка на Snejana Stoimenova.Снимка на Snejana Stoimenova.Снимка на Snejana Stoimenova.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *