Регионални

ПРАЗНИК НА БРЕЖАНСКИЯ КЕСТЕН – 19 ОКТОМВРИ

новини от Брежани

ДЕСЕТИЯ ПРАЗНИК НА БРЕЖАНСКИЯ КЕСТЕН – НА 19 ОКТОМВРИ

„ОГРАЖДЕНСКА ЧЕТВОРКА“, „ЩУРО МАКЕ“ С ИРИНА ПАСКАЛЕВА И ЗДРАВКО ГЕОРГИЕВ, АНСАМБЪЛ „ВЕСЕЛИЕ“, ПРАЗНИК НА ДЕЦАТА, ПЛЕНЕР ЗА БЪЛГАРСКАТА ГОРА, ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР С НАДЕЖДА ОТБЕЛЯЗВАТ ДОСТОЙНО ПРАЗНИКА-ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПРИРОДНОТО И ЧОВЕШКО БОГАТСТВО НА БРЕЖАНСКИЯ РЕГИОН

На 19 октомври камбаните на една от най-старите църкви в Благоевградска област – храм „Св. Димитър Солунски“ в Брежани ще бие тържествено за празника на Св. Иван – покровителя на българския народ.
Тържествен звън ще огласи село Брежани и за Десетия празник на брежанския кестен, който сдружение „Хора и традиции“ организира съвместно с кметство Брежани, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, както и с подкрепата на Югозападно предприятие Благоевград.
Десетият празник на брежанския кестен ще започне с водесвет на кестеновата реколта и е кулминация на поредица от събития, които сдружението и кметство Брежани организират.

На 13 октомври в градинката на кметството ( при лошо време – в картинната галерия на сдружението), от 11,30 часа, се организира ПРАЗНИК НА ДЕЦАТА с талантливите деца от Брежани, които ще подредят в изложба своите детски рисунки, посветени на родния край, брежанската гора и хора. Поканени са всички деца от общината, защото ще има ПАРТИ с аниматори, интерактивни игри за българската гора, които ще подготвят партньорите на сдружението – специалисти от Югозападно предприятие Благоевград и много други изненади.

ПЛЕНЕР, ПОСВЕТЕН НА БЪЛГАРСКАТА ГОРА е традиционно събитие на сдружението, резултатите от който са подредени в картинната галерия на село Брежани. Темата на пленера е в синхрон с целите на сдружението: да пазим безценното природно богатство и се грижим за неговото развитие.

В навечерието на празника – на 18 октомври – сдружението организира поетична вечер с гост – голямата българска поетеса Надежда Захариева (съпруга на покойния и обичан Дамян Дамянов): „ НА ЧАША ВИНО И ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ С ПОЕЗИЯТА ЗА ЛЮБОВТА НА ДАМЯН ДАМЯНОВ И НАДЕЖДА ЗАХАРИЕВА“.

На 19 октомври празникът на брежанския кестен започва с ТРАПЕЗА И ХЛЯБ и неповторимото ухание на печените брежански кестени на Марчело Канестрели. Всяка година дамите на село Брежани ни изненадват с кулинарното си майстроство и изкуството да сътворят брежанските кестени в кулинарни продукти. Тази година към тях се присъединяват традиционни и вкусни ястия от още три планини. КУЛИНАРНАТА ИЗЛОЖБА ЩЕ СЪБЕРЕ ВКУС И АРОМАТИ ОТ ПИРИН, РИЛА, ВЛАХИНА И МАЛЕШЕВСКА ПЛАНИНА.
Празничната програма ще започне от 11,30 часа с участието на АНСАМБЪЛ „ВЕСЕЛИЕ“, „ОГРАЖДЕНСКА ЧЕТВОРКА“ И ОРКЕСТЪР „ЩУРО МАКЕ“ СЪС СОЛИСТИ ИРИНА ПАСКАЛЕВА И ЗДРАВКО ГЕОРГИЕВ.

ПРАЗНИКЪТ СЕ ОРГАНИЗИРА И ТАЗИ ГОДИНА С ИЗКЛЮЧИТЕЛНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА СИМИТЛИ АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, ЮГОЗАПАДНО ПРЕДПРИЯТИЕ БЛАГОЕВГРАД, С НЕЗАМЕНИМАТА ПОМОЩ НА КМЕТА НА СЕЛО БРЕЖАНИ БЛАГОЙ СТЕФАНОВ И ХОРАТА НА СЕЛО БРЕЖАНИ!

Организатори “Сдружение на хора с традиции”

ДОБРЕ ДОШЛИ!

Снежана Стоименова

Снимка на Snejana Stoimenova.
Снимка на Snejana Stoimenova.Снимка на Snejana Stoimenova.Снимка на Snejana Stoimenova.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар