България

По повод 10 декември – Международен ден за правата на човека, омбудсманът „отваря“ вратите на институцията за студенти – правозащитници  

По повод 10 декември – Международен ден за правата на човека, омбудсманът „отваря“ вратите на институцията за студенти – правозащитници

 Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа с приветствия

към младите юристи

 

По повод Международния ден за правата на човека – 10 декември, Омбудсманът Диана Ковачева организира Ден на отворените врати в институцията /гр. София, ул. Георг Вашингтон“ № 22/. Тази година отбелязването на деня по цял свят минава под егидата на младите хора и тяхната роля при защита правата на човека.

В България, студенти-юристи от СУ, УНСС, НБУ и ЮЗУ с интерес към правозащитната тема ще имат възможността да се запознаят на място с работата на омбудсмана по сектори  – „Приемна на гражданите“, „Право на собственост“, „Международни стандарти и нормативна уредба“, „Права на потребители на административни и обществени услуги“ и др., както и да зададат своите въпроси.

 Идеята е студентите да придобият по-ясна представа за важността да зачитат и отстояват правата и свободите на гражданите, което в бъдещата им работа като юристи ще им бъде изключително полезно.

Инициативата ще бъде открита в 10.00 часа от председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.  Специално видеопослание към младите хора  ще отправи Н. Пр. Херо Мустафа – посланик на САЩ у нас.

Датата 10 декември е по-специална за всеки правозащитник, юрист и човек, защото Декларацията за правата на човека на ООН от 1948 г. е фундаментална за развитието на човешките права и свободи, основа за обявяване през 1950 г. на 10 декември за Световен ден за правата на човека.

Събитието е отворено за медии.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *