Топ новини

ПО-МАЛКО НАРУШЕНИЯ В ГОРИТЕ В ОБХВАТА НА ЮЗДП

ПО-МАЛКО НАРУШЕНИЯ В ГОРИТЕ В ОБХВАТА НА ЮЗДП

ПРЕЗ 2018 Г. СЛЕД ИНТЕНЗИВНИ ПРОВЕРКИ И ПРЕВЕНЦИЯ

 

Наказание за 87 горски служители , 14 са с предупреждение за уволнение, а един е уволнен

 

          Повече от   28 000 проверки в горските територии, стопанисвани от Югозападното държавно предприятие, са извършени през изминалата година, показва доклад за дейността по опазване на горите. В резултат на интензивните действия и активната превенция срещу незаконните дейности значително намалява броят на установените нарушения. Общо 588 акта за незаконна сеч, транспортиране на дървесина без превозен билет и за нарушения на ловното законодателство са съставени през 2018 г. от горските стражари в териториалните поделения на ЮЗДП. За сравнение през 2017 г. техният брой е 1051, а през 2016 г. – 1086.

Самоковци са най-големите нарушители – 112,  след тях са в Гърмен – 82, Разлог – 71 и Ихтиман. Общо задържаната незаконна дървесина е 626 куб. метра, от които 491 пространствени куб. метра са дърва за огрев, а останалото – обла строителна дървесина. Конфискувани са 23 автомобила, 34 каруци, 5 коня, 19 бензино-моторни триона, 15 други инструменти за дърводобив. През миналата година за съществени нарушения в лесокултурната дейност в „ДГС Пирдоп” е сезирана прокуратурата. За сравнение през 2017 г. в 9 проверки са установени груби нарушения, преписките за които са изпратени в съответните Районни прокуратури.

Превенцията е  основна причина за намаляване броя на актовете . Въведените електронни превозни билети, пластините с уникален идентификационен номер, джипиес устройствата на автомобилите за транспортиране на дървесина, ревизиите на охранителните участъци имат дисциплиниращ ефект. Повече от  920 са подадените сигнали от граждани през м. г. на единния национален телефон 112, по които екипите на ЮЗДП са реагирали веднага.

Много ефективна е работата на мобилните контролни звена, които са освободени от местни зависимости и освен вътрешен контрол проверяват превозните средства, транспортиращи дървесина, и подпомагат опазването на горите в критични райони. За допуснати нарушения през миналата година 101 горски служители са наказани дисциплинарно със „забележка” и „предупреждение за уволнение”, а един е уволнен.

И през 2019 г. основен акцент остава засиленият контрол при стопанисване на горите в дейностите – маркиране на дървесина, сеч, извоз и разкройване на асортиментите при добива.

 

 

 

 

Тагове

Свързани новини

2 Коментари

  1. If some one desires expert view on the topic of blogging and site-building
    afterward i suggest him/her to pay a visit this webpage, Keep up the nice job.

  2. I every time used to read article in news papers but now as I am a user of internet
    therefore from now I am using net for articles or reviews, thanks
    to web.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *