ЗонаРегионални

По-високи заплати в Югозападния университет „Неофит Рилски“

По-високи заплати в Югозападния университет „Неофит Рилски“

 На последното заседание на Академичния съвет, главният счетоводител на ЮЗУ „Неофит Рилски“ Трендафил Мудурски докладва за финансовото състояние на университета за изминалия мандат. В изложението си той посочи значително нарастване на капитала и финансовия резерв на университета. Активите за трите години (2016, 2017, 2018 г.) са се увеличили с 10,03 процента, в това число паричните средства с 19,68 процента, а капиталът е нараснал с 8,12 процента. Финансовият резерв на университета за изминалите три години е нараснал  с 3 737 228 лв.

Тези отлични резултати са постигнати в условия на пазарен механизъм за финансиране и трансфери, определяни на база качествено образование и резултати от реализацията на пазара на труда.

Главният счетоводител подчерта, че през последните три години финансовите отчети на университета са заверени от Сметната палата с най-високата възможна оценка – „без резерви“. В заключението си той определи финансовото състояние на университета като „отлично“.

След изслушването на доклада, ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков напомни, че на предишното Общо събрание на университета е обещал увеличение на заплатите с от 5 до 10 процента. От първи януари 2019 г. заплатите в университета бяха увеличени с 5 процента.

„Положителните финансови резултати, току що обявени от главния счетоводител, ми дават основание да увеличим заплатите от първи септември 2019 г. с още 10 процента“, заяви по време на заседанието проф. д-р Борислав Юруков.

По този начин Югозападният университет „Неофит Рилски“ заема водещо място по средна работна заплата сред университетите в страната.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *