Топ новини

ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ СОФИЯ, ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ СОФИЯ, ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

НЕКА МЪДРОСТТА Е ВИНАГИ С ВАС! ВЯРАТА В ДОБРОТО ДА НЕ ВИ НАПУСКА! НАДЕЖДАТА ЗА СВЕТЛИНА И РАДОСТ ДА Е В ДУШАТА ВИ! ЛЮБОВТА ДА ИЗПЪЛВА СЪРЦАТА ВИ!

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господ. Майката и дъщерите й не криели своята вяра и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан, който заповядал веднага да ги доведат при него.
Император Адриан положил всички усилия, за да ги убеди да извършат жертвоприношение в името на богинята Артемида, но младите момичета останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките страдания на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време. Когато момичетата издъхнали, Адриан позволил на София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата умира и майка им, която също била погребана при тях.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На този ден почитаме християнските добродетели и стремежът към тях, тъй като от векове наред народът ни вярва, че доброто никога не се забравя и един ден ще бъде възнаградено.

Не се извършват някакви специални обреди и не се спазват забрани. В много къщи за този ден месят пресни питки и ги раздават, с грозде или други плодове, за здраве, щастие и любов.

На 17 септември имен ден празнуват: София, Вяра, Верка, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Люба, Любомир.

Снимка на Община Струмяни.
Снимка на Община Струмяни.
Тагове

Свързани новини

Вашият коментар