България

Певицата Ашли записа химна на Родопите

Ашли записа химна на Родопите

 

В ефира на Фен Фолк ТВ направи премиера песента „Бела съм, бела, юначе“ в изпълнение на талантливата певица от Ропопите Ашли, която е част от фолклорния каталог на Diapason Records.

„Бела съм, бела, юначе“ е популярна народна песен. Тя не е обикновена, известна е като химна на Родопите. Всеки родопчанин я знае. Тя е много тежка, тъжна и специална, особено за хората от тази област.

„Това е една изключителна песен. Научих я, когато бях 7-годишна от недостижимата Радка Кушлева. Патриотична и толкова близка до народа, че няма човек от Родопите, който да не я знае и да не я носи в сърцето си. Макар и да звучи като клише, настръхвам като пея „Бела съм, бела, юначе“. Аз съм от Родопите и затова ми е свидно да я изпълнявам и да гледам сълзи и гордост в очите на хората, докато я слушат.“, сподели талантливата Ашли.

Аранжиментът на песента е дело на Виктор Йорданов – Кардама. Видеоклипът е заснет по идея на режисьора Ненчо Касъмов. Музикантите, които участват във видеото са родопчани, приятели на Ашли и ценители на фолклора.Ашли

За песента има легенда, според която, докато България е под властта на Османската империя, а еничарският корпус е в разцвета си, българите са били принудени да заминават на гурбет. В едно от родопските села, през пролетта, мъжете тръгвали с овцете си в Беломорието да се трудят за поминъка си. Те оставяли селото с безпомощни жени и деца, които ги застрашавали башибузуци, чакащи селото да се обезлюди, за да го ограбят и да осквернят жените.

С всички мъже заминал и млад момък, който мечтаел да събере зестра, с която да поиска любимата си от родителите й.

Една възрастна жена събрала всички моми и ги завела високо в планината на връх Орфей, където ги скрила в пещера. Тя начернила лицата им с въглен и ги облякла в овчи кожи, за да приличат на диви хора. Така ги предпазила от запалхата на башибузуците. Възрастната жена се грижела за момичетата като им носила храна и вода.

Дошъл денят, в който техните близки се завърнали от гурбет. Те отишли при семействата си, но не могли да повярват на гледката. Пред тях стояли хора с мръсен вид и мирис. Те побягнали от дивите жени, защото не могли да ги разпознаят.

Един момък обаче останал на входа на пещерата и се взирал в очите им с надеждата да познае любима си, за която не спирал да мисли през времето, в което те били разделени. Погледът му се спрял на познати очи, в които виждал любовта, която той самият изпитвал. Тогава девойката пристъпила напред, изтрила лицето си и запяла:

Бела съм, бела, юначе

Бела съм, бела, юначе,

цела съм светан йогрела.

Един бе Карлък останал

и той не щеше остана, /2/

ам беше в могла потънал.

В моглона нищо немаше,

сал едно вакло овчарче. /2/

и едно бело момиче.

Освен в ефира на Фен Фолк ТВ, може да гледате Бела съм, бела, юначе“ и в YouTube канала на медията:

https://www.youtube.com/watch?v=TJzigo2p9lY

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *