РегионалниТоп новини

Патриотична песен за 3-ти март на Ива Давидова ще пусне Фен Фолк ТВ

Ива Давидова с патриотична песен за 3 март

В ефира на Фен Фолк ТВ направи своята премиера една историческа песен – Послушайте, патриоти в изпълнение на Ива Давидова и Берковската Духова Музика.

За тази песен се смята, че дни преди смъртната си присъда Александър Карагюлев (Охридски) я написва в затвора. На 15 март 1891г. в София при атентат срещу Стефан Стамболов по погрешка е убит неговият финансов министър Христо Белчев. Следва шумен съдебен процес, където се произнасят смъртните присъди, но не на истинските извършители. Обесени са Светослав Миларов, Константин Попов, Тома Георгиев и Александър Карагюлев (Охридски). Като подбудител е осъден на затвор Петко Каравелов. Истинските виновници са хора от кръга на Наум Тюфекчиев. По ирония на съдбата същият успява да организира убийството на Стефан Стамболов четири години по-късно – на 15 юли 1895г.фен фолк

Идеята за видеоклипа е на режисьора Ненчо Касъмов. Замисълът е да се пресъздадат мъките на лирическия герой Александър Карагюлев (Охридски), в чиято роля влиза съпругът на Ива Давидова – Владимир Тодоров. Сюжетът обаче е променен и историята завършва с щастлив край. Героят излиза от затвора и е посрещнат от своите съмишленици и приятели на отрупана трапеза. Промяната в историческата действителност е съпроводена от желанието да се покаже справедливостта, която липсва в живота на Александър Карагюлев, който незаслужено е обесен.

Снимките са направени в Цари Мали град и в механа „Велчева завера“ в гр. Самоков. Аранжиментът е дело на Калоян Бакалов и Берковската Духова Музика.

С тази песен Ива Давидова показва, че продълава да поддържа патриотичния дух жив.

„Следвам патриотичната линия от години, защото публиката ме разпознава като истински патриот и радетел на българското, фолклора и традициите. А това е една от най-силните и обичани патриотични песни.“, това сподели талантливата изпълнителка от Ара мюзик.

Освен в ефира на Фен Фолк ТВ, може да гледате „Послушайте, патриоти“ и в официалния ни YouTube канал: https://www.youtube.com/watch?v=CzSg2nb-_SY

 

 

 

 

 

 

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *