Топ новини

Паркът за танцуващи мечки в Белица е затворен. Ще отвори на 01 април

Всички 25 мечки, които са настанени в  ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица заспаха зимен сън! За Места.БГ предаде Величка Тричкова.Последен заспа 3-годишният Рику, най-младият и най-активният обитател на парка. Той за първи път в живота си заспа зимен сън… През последните дни той не е помръдва от леговището си . Рику не е в пълна хибернация (зимен сън) и може да стане активен скоро, но ако снежната застилка продължи да покрива парка, най-вероятно биологичният му часовник ще му подскаже да поспи по-дълго.

        Голяма радост е, че Рику също заспа зимен сън, тъй като до сега той не е изпадал в хибернация (зимен сън) никога. Неговата съдба е такава, че Рику е бил отгледан от бебе в частен двор, след като майка му по всяка вероятност е била убита. Първоначалната идея на собственика на малкото мече била да го продаде като танцуваща мечка за забавление на туристите в морските курорти на Албания. През 2015 г. правителството въвежда забрана за притежаването на кафяви мечки от частни лица и в партньорство с ЧЕТИРИ ЛАПИ и други неправителствени организации от Западна Европа започва усилия за спасяване на онези животни, които са отглеждани при неподходящи условия. Преди да бъде предаден Рику на ЧЕТИРИ ЛАПИ, собственикът му е опитвал няколко пъти да се отърве от него и да го пусне в дивата природа, но мечето винаги се е връщало обратно в търсене на храна.

И така Рику е настанен в Парка за танцуващи мечки Белица през пролетта на  2017 година. Отначало той е настанен в отделен сектор, за да се адаптира.Любопитството при малките мечета е голямо и може би това помогна и на Рику да опознае много бързо заобикалящата  го среда. През миналата година , Рику и мечката Габриела се харесаха един друг – това се изразяваше в непрестанно стоене на решетката, която свързва другият сектор, издаване на специфични звуци, с които мечките си комуникират.Социализацията на Рику и Габриела изигра ключова роля в научаването на  Рику да спи, тъй като Габриела спи още от месец ноември, той отиваше до бърлогата й и я наблюдаваше. Така в началото на тази година Рику заспа зимен сън за пръв път в живота си.

Има и друг интересен случай е с мечето Монти, кoйто е на 10 тодини.

Монти и тази година бе една от последните заспали зимен сън мечки. Монти, един от най-младите обитатели на ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица е спасен от хотел, намиращ се на територията на област Русе. Монти е бил отделен от естествената си среда на възраст 2-3 м., като майка му е била убита. Бил е затворен в малка стаичка  живял е в пълна мизерия. Мечето е настанено в парка през лятото на 2010 г., където специално за него се полагат грижи.

        Монти е спасен през лятото на 2010 в ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица, но му трябваше 7 години  за да заспи зимен сън за пръв път в живота си.

 

ПАРКЪТ ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ Белица е затворен за посещение от посетители до 1-ви април. Целта е мечките да спят спокойно, а също така това е и един от важните фактори за обитателите на парка.

 

 

 

 

 

 

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *