ЗонаМестаСвятТоп новини

ОТ ОХРИД ГОВОРИ БЪЛГАРИНА ЛЮБЧО КУРТЕЛОВ ПРА ПРА ВНУК НА ДИМИТЪР МИЛАДИНОВ

Интервю специално дадено за Места.БГ

Любчо Куртелов е пра пра внук на един от братята Миладинови-Димитър Миладинов.

Места.БГ:Здравейте г-н Куртелов.С какво се занимавате в момента?

Л.Куртелов : До преди 7-8 години нашето семейство имахме книжарница,но я закрихме.Сега съм екскурзовод в Охрид на български туристи.

Места.БГ: Как премина вашият живот като ученик?В училище знаеха ли,че сте българин?

Л.Куртелов: Не незнаеха ,защото нямаше да бъде добре за мен и моето семейство. Знаеха децата с които контактувах. Когато си малък неможеш да асимилираш реално ситуацията,но когато вече поодраснах с средното училище от татко ми учех всеки ден,че нашето семейство е българско ,и че сме българи.Четяхме много книги за това.

Места.БГ : Как приемаха твойте приятели,че ти си българин.Те какви бяха българи или македонци?

Л.Куртелов: Повечето бяха македонци. Бях в 11 клас когато един мой приятел ме попита: Защо си ти българин ? Казваше се Гоце. Знаете ли какво му отговорих? И двамате сме българи,само,че аз знам,а ти незнаеш,че си българин. Това,че съм българин неможах да го казвам навсякаде,защото тези които публично се декларираха като българи имаха големи проблеми.Едни нямаха работа,а други бяха по затворите. След като се “демократизираха “нещата в Македония след 1992г разбрах,че един от мойте съученици е бил българин,но го е било страх да ми каже.

Места.БГ :Как вие се осъзнахте като българин,а вашият съсед като македонец?

Л.Куртелов: Лично аз разбрах,че съм българин още от малък благодарение на бащами.Всеки ден това беше неизбежна тема.

По-късно аз се запознах с хора,които от началото са били македонци,даже и антибългари. Един наш и най-добър писател Младен Сърбиновски,той сам казва,че в началото бил македонец-българомразец.Той е от едно село край Гостивар-Връток. По-късно когато отива войник в Сараево прочита книгата на Умберто Еко и разбира,че богомилите били българи,и така се осъзнава като българин. Но това са малко хора,които са високо интилигентни.

Места.БГ : Вие сте пра пра внук на Димитър Миладинов по женска линия,какво ще ни разкажете?

Л.Куртелов: Д.Миладинов има 7 деца от които дъщеря на име Фросина.Аз съм по женска линия роднина на Димитър Миладинов.

Места.БГ: Има ли българи в Охрид?

Л.Куртелов: Да има,има и приятели но някои са по-дискретни ,защото и днес това не носи активи.Най-малко могат да ни псуват по улиците.И на мен ми сее случвало като вървя по улицата да ме псуват,за това,че съм българин.Никой не искаше да влиза в книжарницата защото сме се декларирали като българи. Антибългаризма все още има дълбоки корени в Македония.

След 1945г от татко ми знам,че тези родители които се чуствали българи умишлено не казвали на децата си ,за да ги запазат от репресии,и проблеми.Реално доброволно са се претопили от българи в Македонци,за да имат дъбър живот,и да не ги тормозат.

Очаквйте втора част на интервюто с пра пра внука на Д.Миладинов-българина Любчо Куртелов от Охрид.

Места.БГ

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар