БългарияТоп новини

Откриха паметник на избитите от партизани 31 жители на Равногор

Петровден  се  оказа изключителен празник за родопското село Равногор. Открит бе официално мемориал, в памет на 31 равногорци, избити от партизаните на „Антон Иванов”. Няма друго село в страната дало толкова голям кървав данък на шумкарския терор. Инициатори на монумента са Атанас Узунов, председател на Съюза на репресираните в Пловдив, евродепутатът Андрей Ковачев, народният представител Спас Гърневски, анализаторът Георги Харизанов (коренът му е от Равногор- б.р.), Петър Казаков, получили подкрепа и съдействие от кмета на село Равногор Нейчо Коларев.

ravnogor1.jpg

Преди години в селото е имало паметна плоча за жертвите на комунизма, която е била поругана.

На церемонията присъстваха депутати от ГЕРБ, председателят на Съюза на репресираните  Лили Друмева, председателят на Съюза на репресираните в гр. Пловдив г-н Атанас Узунов,  множество граждани, общественици, репресирани от комунизма и техни роднини.

Ние трябва да знаем, помним и предаваме историята такава, каквато е. Именно в Равногор са се случили едни от най-големите зверства на комунистическия режим. Тук е вилняла престъпната група шумкари, която погубва живота на множество местни хора без съд и присъда, измъчвани са бременни жени, гаврили са се с жени пред мъжете им, това трябва да се знае и помни, за да не допуснем никога повече подобни неща да се случват в обществото ни, заявиха инициаторите при откриването на паметника. От Съюза на репресираните изтъкнаха, че е притеснително е, че никъде не може да се прочете информация за случилото се в Равногор. Пълно медийно затъмнение има и при отразяване на събитието днес.

На възпоменанието присъстваха и живи свидетели на партизанските зверства. А племенницата на закланата в шестия месец Софка, от злодея Георги Серкеджиев – Пашката застана до паметника с нейната снимка в рака. Трябва да има памет за тези зверства и за невинните жертви, заяви възрастната жена.

ravnogor3.jpg

Неслучайно в  в пазарджишко и пловдивски и до днес се говори за равногорци като за мръсни фашисти, а непосредствено след 9-и септември 1944 година един от главорезите на отряда „Антон Иванов” – партизанинът Георги Серкеджиев, настоява селото да бъде запалено и заличено. Вероятно терористът е вярвал, че така ще заличи и злодействата си.фактор.бг

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *