Регионални

ОТБЕЛЯЗВА ЦЪРКВАТА “СВЕТО БЛАГОВЕЩЕНИЕ” В РАЗЛОГ

ОТБЕЛЯЗВА ЦЪРКВАТА “СВЕТО БЛАГОВЕЩЕНИЕ” В РАЗЛОГ

Днес е Благовещение (или Благовец). На този ден своя храмов празник отбелязва църквата “Свето Благовещение Богородично” в Разлог. По този повод в храма бе отслужена тържествена Света литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещеници ПРАЗНИК от Разложка духовна околия. Извършен бе и водосвет за здраве на всички миряни.

Редица ХРАМОВ жители и гости на града се стекоха в храма, за да запалят свещ и да се помолят за здраве и благоденствие за себе си и своите близки.Благовещение

Празникът уважиха инж. Венцислав Гърменов – заместник-кмет по социалните дейности, д-р Емил Тончев – народен представител, д-р Мария Копанарова – председател на ОбС-Разлог, Тодор Дамянов директор на Дирекция АОФ, общински съветници.

Църквата „Св. Благовещение“ е със забележителна архитектура. Тя е построена е по образец на Варненската митрополия. Инициативата за изграждането й се подема към края на XIX век, когато съществуващата до този момент църква „Свети Георги“ става малка за нарасналото християнско население. Новият храм е осветен и отваря врати през 1939 г., а цялостното изографисване на стените му продължава до края на 90-те години на XX век. През 2015 година църквата „Св. Благовещение“ е основно реставрирана. Днес храмът е един от най-привлекателните и красиво изографисани не само в Пиринския край.

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Исус Христос. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. На Благовец не бива да се излиза от дома гладен и без пари, защото според повелята, когато човек чуе кукувицата, през цялата година ще бъде сит и богат.

Имен ден празнуват: Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой.

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *