БългарияТоп новини

Омбудсманът с препоръка за медиацията към министъра на правосъдието и ВСС  

Омбудсманът с препоръка за медиацията към министъра на правосъдието и ВСС  

 

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдния министър Данаил Кирилов и Висшия съдебен съвет за предприемането на мерки за по-ефективното използване на медиацията като алтернативен способ при решаване на спорове.

По-рано през деня доц. Ковачева участва в международната кръглата маса „Задължителна медиация в полза на страните – възможности и приложно поле“, организирана в НДК от Висшия адвокатски съвет и Центъра за спогодби и медиация при Софийски районен съд и Софийски градски съд.

Във форума участваха още членове на Висшия адвокатски съвет и адвокатските съвети от цялата страна, адвокати, медиатори от ЦСМ към СРС и СГС, членове на Висшия съдебен съвет, експерти от Министерството на правосъдието и други медиаторски организации и съдии.

„Аз съм убедена, че медиацията е полезна, че широкото й прилагане ще бъде от полза не само за гражданите, не само за обществото, но и за съда, защото тя може наистина да допринесе за разтоварване на съдебната система“, каза доц. Ковачева на конференцията.

Като доказателство за своята теза омбудсманът цитира данни на Висшия съдебен съвет, според които над 740 000 иска в съдебната система са висящи.

„Това е огромен брой дела. Ако си поставим за цел може поне 20% от тях да бъдат решени чрез медиация. Това ще облекчи съдебната система, ще даде възможност на съдиите да отделят повече време за по-сложните казуси, ще въведе икономичен и бърз способ за решаване на спора, което ще облагодетелства всички участници“, категорична бе Диана Ковачева.

Тя припомни, че темата е широко дискутирана още преди 3 години на кръгла маса в институцията на омбудсмана и тогава всички участници са се обединили около препоръката за приемане на Национална стратегия за медиацията и предприемане на законодателни мерки за въвеждане на първа задължителна обща среща по медиация при семейно-правни спорове.

„Ще кажа, че тогава обсъждахме възможностите за въвеждане на медиация и първа задължителна обща среща и в други области – потребителски спорове, спорове с нисък материален интерес до 5000 лв. Съдии изказаха становища, че дори при спорове с по-сериозен материален интерес също би могло да се обмисли медиация. На следващо място една от препоръките, около която всички се обединиха, е създаването на мрежа от правоспособни медиатори, за да може навсякъде в страната, ако бъде въведена задължителна медиация, да има медиатори“, обобщи доц. Ковачева.

Тя подчерта, че Министерството на правосъдието трябва да поеме ангажимент за регулирането на дейността на медиаторите –  регистър, контрол, обучение, дисциплинарна отговорност. А по отношение на въпроса за финансираното на първата задължителна обща среща омбудсманът подчерта, че е необходима държавна подкрепа.

„Всички тези предложения, които изброих, бяха обобщени в препоръка, която омбудсманът за последните 3 години е изпратил до трима министри на правосъдието. Сега смятам, че е време да изпратим препоръката за четвърти път до министър Данаил Кирилов с очакването, че този път ще бъде взета предвид. Тази препоръка в достатъчна степен обобщава вижданията на всички заинтересовани страни и в същото време много ясно фокусира основните проблеми, по които може да има дискусия“, съобщи омбудсманът и допълни, че новата препоръка ще бъде изпратена и до Висшия съдебен съвет като възможност и основа за бъдеща дискусия.

Омбудсманът се ангажира още, ако Министерството на правосъдието сформира работна група за обсъждане на мерките, да участва лично и заедно с експерти от институцията.

 

Препоръката тук: https://www.ombudsman.bg/news/5197

 

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *