България

Омбудсманът представя пред Комисията по енергетика искането си държавата да компенсира сметките за ток и газ на центрове за хора в риск

Омбудсманът представя пред Комисията по енергетика
искането си държавата да компенсира сметките за ток и газ на
центрове за хора в риск

Омбудсманът Диана Ковачева ще защити днес становището си в извънредното заседание на Комисията по енергетика, свикано по повод високите цени на тока.
Още миналата седмица проф. Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, социалния министър Георги Гьоков и председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, в което предупреди, че над 24 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, търсят съдействие, защото не могат да покрият разходите си за електроенергия, природен газ и заплати. Така на практика е застрашено нормалното функциониране на този вид услуги и съществува реален риск от влошаване на подкрепата за хиляди хора в уязвимо положение.
Вчера общественият защитник изпрати такова писмо и в Комисията по енергетика с настояване да се предприемат спешни действия по обезпечаване функционирането на социалните услуги и гарантиране на правата както на потребителите, така и на работещите в системата.
„В качеството си на обществен защитник бих искала да подчертая, че социалните услуги имат определящо значение за упражняване на правата от хората, намиращи се в кризисна ситуация, и за воденето от тях на достоен, активен и независим живот. Достъпът на нуждаещите се от подкрепа до социални услуги позволява на тези хора да поемат контрол върху собствения си живот, като част от общество, което е приобщаващо, солидарно и подкрепя правото на личен избор и свобода“, е становището на Диана Ковачева.
Тя предупреждава още, че в ситуацията сериозно засегнати ще се окажат и потребителите на социалните услуги над 18 години, на които таксите за януари 2022 г. вече ще бъдат изчислени въз основа на новите цени на електроенергията и природния газ. Това  означава, че ще има увеличение на таксите с между 30% и 40%, което за хора в уязвимо положение, каквито са хора с увреждания и възрастни хора, с ниски доходи, ще се окаже непосилна тежест. 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар