БългарияЗонаТоп новини

Омбудсманът предложи промени в НК, иска да отпадне „системността“ при домашното насилие

Омбудсманът предложи промени в НК, иска да отпадне „системността“ при домашното насилие

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в правосъдното министерство предложения за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, свързани с по-ефективната защита на жертвите на насилие у дома.  Омбудсманът участва и в онлайн заседанието на работната група към Министерството на правосъдието, която готви нормативни изменение по тази тема.

„Ангажирах се с домашното насилие, защото това е много сериозен проблем в България. Статистиката за миналата година показа, че поне две жени на месец са загубили живота си, а само в рамките на двата месеца на карантина, 8 жени са убити от партньорите си у дома“, каза омбудсманът.

По думите й домашното насилие трябва да бъде спряно чрез превенция и наказване по силата на НК, защото негови жертви могат да станат не само жените, но и мъже, родители, деца, без значение на техния социален статус или образование.

„За мен изключително тревожна тенденция е, че на горещата телефонна линия за жертви на насилие вкъщи се обаждат деца, които са травмирани от насилието срещу техните родители и също се превръщат в жертви“, посочи доц. Диана Ковачева.

Сред промените, които тя предлага е отпадането на системния характер, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие. Според сега действащото законодателство, жертвата трябва да е подала три сигнала и те да са регистрирани, за да получи насилникът по-тежко наказание.

„Една жена може да бъде убита или да й бъде нанесена тежка телесна повреда още от първия път. Няма нужда да чакаме три последователно регистрирани акта на домашно насилие“, аргументира позицията си омбудсманът.

В заседанието омбудсманът подчерта още, че в Закона за защита от домашното насилие настоява да бъдат включени дефиниции на психическото и икономическото насилие, защото иначе разпоредбите в чл. 93 т. 31 от НК ще останат само „кухи разпоредби“.

Омбудсманът настоява още за промени в дефиницията на преследването като форма на психическо насилие, за да може тя да стане работеща, а и да постигне превантивен ефект.

 

Видео тук:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1330526920491953&id=100006039721203

 

Предложенията за нормативни промени тук:

https://www.ombudsman.bg/news/5347

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар