БългарияМеста

Омбудсманът: От 130 проверени абонатни станции в София в 90 от тях уредите за измерване са с изтекъл срок

Омбудсманът: От 130 проверени абонатни станции в София в 90 от тях уредите за измерване са с изтекъл срок 
 
„Сезирах Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор с искане за проверка на абонатните станции в София, тъй като имам доста жалби и въпроси от страна на потребителите – дали измервателните уреди в тези станции дават реални показания за измерването“. Това каза в предаването „Неделя 150“ по БНР омбудсманът Диана Ковачева.
Тя информира, че в петък е получила отговор от агенцията, която по нейно искане е направила надзорна проверка на част от уредите и средствата за търговско измерване, които се намират на входа на абонатните станции. Проверката е с ключово значение, защото там започва разпределението между потребителите в дадена жилищна сграда. 
„В София има 17 500 абонатни станции, преварени са 130, а за 90 от тях е установено, че е изтекъл срокът на валидност на тези уреди, които измерват. Това е административно нарушение, от агенцията са издали задължителни предписания, но аз изпратих препоръка към „Топлофикация София“ с изискването тези измервателни уреди да бъдат проверени и актуализирани, за да дават верни показания“, подчерта омбудсманът.
В предаването Диана Ковачева коментира и проверката в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в гр. Мездра. Тя беше разпоредена от нея, след като стана ясен случаят с вързаното цяла нощ за леглото 9-годишно дете от друг по-голям обитател на дома. Детето бе прието по спешност в „Пирогов“ с опасност от ампутация на ръцете.
Доц. Ковачева съобщи, че екипът на Националния превантивен механизъм към омбудсмана констатира системни проблеми в начина на предоставяне на социални услуги от подобен тип. 
„Проблемите основно са два, като изключим факта с обучението на самия персонал. На първо място проблемът е в механичното събиране на деца и лица на различна възраст. В момента там са настанени 14 души, от тях навършилите 18-годишна възраст са 7, най-възрастният потребител е на 37 години, а най-малкото дете – на 9 години. Възрастовата разлика е много голяма, а това механично събиране е предпоставка за лошо качество на предоставяната социална услуга, в абсолютен разрез с добрия интерес на децата, заплаха е за здравето и живота им“, заяви Диана Ковачева.
По думите й вторият проблем е смесването на деца с дълбока умствена изостаналост и младежи с лека форма на увреждане. При проверката е установено, че единствено младежът, вързал детето, не е с диагноза умствена изостаналост, доказва го факта, че е завършил десети клас и че може да се изразява свободно. 
„Контактите му са само със служителите в центъра, той е в дълбока изолация, не общува с вратници, не извършва смислени дейности, което води до агресия, както е в случая. Затова препоръката ми е незабавно да се преустанови настаняването на деца и лица над 18 години в една и съща социална услуга. Да не се смесват механично, настаняването да бъде съобразено с психичното състояние и физическо развитие, а също така да има и реинтеграция на по-големите деца, да се социализират, да имат шанс навън, да имат някаква перспектива, включително преместване в подходяща социална услуга за лица над 18 години“, обобщи отправените препоръки омбудсманът.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *