България

Омбудсманът Диана Ковачева с препоръка до МРРБ и АПИ

Омбудсманът Диана Ковачева с препоръка до МРРБ и АПИ

заради лошото състояние на пътя Ардино-Кърджали

 

В разговор с обществения посредник регионалният министър съобщи, че започва аварийно пълнене на дупките

 

Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ заради изключително лошото състояние на главния път Ардино-Кърджали, който е основен за няколко родопски общини – Ардино, Баните, Неделино и Мадан. Това съобщи днес националният обществен защитник в Кърджали, където организира приемна за гражданите от града и региона.

От началото на седмицата, жители на Ардино и околните общини протестират и настояват за спешен ремонт на близо 30-километровата отсечка, като заплашват, че ще блокират пътя, ако не им се обърне внимание.

„За проблема бях сезирана вчера и веднага се свързах с министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Петя  Аврамова. Тя ме увери, че вече е изготвен технологичен проект за ремонта на пътя и през следващата година ще бъдат намерени средства, около 10 млн. лева, за реконструкцията му. А сега дупките ще бъдат запълнени аварийно, заради зимните условия“, информира омбудсманът и допълни, че планира среща с регионалния министър през следващите две седмици, на която този въпрос ще бъде поставен.  Доц. Ковачева информира, че освен ремонта на пътя Ардино-Кърджали на срещата ще повдигне и казуси, свързани със Закона за управление на етажната собственост и проблеми с ВиК услугите.

По-рано през деня омбудсманът се срещна с кмета на града инж. Хасан Азис и с областния управител на Кърджали Никола Чанев. Тя връчи и на губернатора препоръката за ремонта на пътя, който е от републиканската пътна мрежа.

Омбудсманът съобщи пред журналисти, че общо 11 граждани са подали жалби в рамките на изнесената й приемна днес, като голяма част от тях са били свързани с изчисляването на пенсии.  Общата бройка на всички жалби от областта през тази година са над 40.

Доц. Ковачева обясни, че няколко души са я сезирали, затова, че когато не им достига трудов стаж за една или две години, им е било предлагано, те да си го заплатят, но в различните области дирекции това се тълкувало по различен начин и не навсякъде този стаж се признавал. Затова омбудсманът се ангажира с екипа си да направи конкретни проверки с препоръки.

„Един от повтарящите се казуси бе оспорване правото на земеделските производители да имат такова качество, тъй като не пребивават постоянно в България“, посочи омбудсманът и акцентира, че по тези случаи също ще изготви препоръка за унифициране на практиката.

На трето място сред жалбите от Кърджали доц. Ковачева открои жалбите срещу частните съдебни изпълнители.

Омбудсманът Диана Ковачева взе участие и в заседанието на местните обществени посредници от цялата страна, което, по покана на омбудсмана на Кърджали Расим Муса се провежда в града. Документът, наречен „Кърджалийска декларация“, бе дискутиран и приет с пълно съгласие. В него се настоява за разширяване мрежата на защитниците у нас и промяна на статута им с цел издигане авторитета на институцията „обществен посредник“.

„Необходимо е усъвършенстване статута на местните обществени посредници, тъй като към момента те са само 13 в цялата страна, а в по-добри времена са били 24. Един от основните проблеми пред тях е, очевидно нежеланието на местната власт да избира омбудсмани, които ще наблюдават работа им. Конкретна пречка е и високото мнозинство за избор на местен обществен посредник – 2/3 от общинския съвет в дадена община. Другият проблем е, че заплатата на омбудсманите се формира от местната власт, която всъщност те трябва да контролират и наблюдават“, обобщи проблемите доц. Диана Ковачева.

Тя подчерта, че се е ангажирала да съдейства на местните обществени посредници във връзка с декларацията за укрепване на тяхната независимост, с провеждането на среща с Националното сдружение на общините в Република България, където те да представят проблема.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *