БългарияТоп новини

Омбудсманът Диана Ковачева свиква редовно заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева свиква редовно заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева свиква редовно заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания, което ще се състои в институцията  днес, 23 януари 2020 г., от 11.00 часа.

Припомняме, че омбудсманът е председател на мониторинговия орган, който по силата на Закона за хората с уврежданията, има за задача да осъществява наблюдение за прилагане политиките за защита правата на тази уязвима група от обществото у нас, както и да съблюдава изпълнението в най-пълна степен на Конвенцията на ООН за хората с увреждания.

 

Заседанието ще се проведе при следния дневен ред:

  1. Представяне на ситуацията в специализираните институции за хората с деменция – конкретни изводи и резултати след проверките на Националния превантивен механизъм /дирекция, към омбудсмана, която проверява всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напускат доброволно – затвори, интернати, социални домове за деца и възрастни, психиатрии, центрове за нелегални мигранти и бежанци/ в с. Горско Косово и др.
  2. Актуални проблеми с асистентската подкрепа на хората с увреждания, които са без право на чужда помощ – очаква се на заседанието представител на МТСП да даде конкретика по възникналия казус.
  3. Представяне на информация за осъществената комуникация с Агенцията на Европейския съюз за основните права /FRA/ за провеждане на обучение и за съдействие за изработването на методология за осъществяване на периодичен преглед и за оценка на съществуващата нормативна уредба по правата на хората с увреждания у нас.
  4. Разни.

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *