България

Омбудсманът Диана Ковачева поиска престъпленията при домашно насилие да се наказват още при първия акт

Омбудсманът Диана Ковачева поиска престъпленията при домашно насилие да се наказват още при първия акт

Видео от изказването на омбудсмана тук:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1251448038399842&id=100006039721203

Да се премахне от Наказателния кодекс изискването за разглеждане престъплението като извършено в условията на домашно насилие само при системност, т.е. три последователни акта на домашно насилие. Това поиска омбудсманът Диана Ковачева по време на участието си в 75-ата сесия на Комитета на ООН за премахване на всички форми на дискриминация в Женева днес.

По силата на нова процедура, тя бе първият национален омбудсман, изслушан от Комитета на ООН и бе официално поздравена от председателя му.

„Смятам, че направените промени в националното законодателство, свързани с борбата с домашното насилие през миналата година са важна крачка, но усилията категорично трябва да продължат, тъй като проблемът е много сериозен. Например, една жена може да бъде убита още при първия акт на домашно насилие, т.е. изискването за системност определено пречи за получаване на по-тежко наказание”, посочи доц. Ковачева.

Тя подчерта, че няма официална статистика колко са жертвите в България, но е факт че над 30 000 сигнала се подадени  на „горещата линия”, а през 2019 година средно две жени на месец са загубили живота си в следствие на домашно насилие.

В изказването си пред Комитета на ООН омбудсманът препоръча още да бъдат инкриминирани всички фирми на домашно насилие, включително сексуално и икономическо насилие, да се инкриминират всички форми на психологическо насилие и да се предвиди по-ясна дефиниция на съществуващото определение за преследване.

Доц. Диана Ковачева обърна внимание и на факта, че 30-дневният срок за искане на заповед за защита е твърде кратък и препоръча той да бъде удължен, поиска задължаване на насилника, който да участва в програми срещу насилието, увеличаване на кризисните центрове, особено за София и градове, където няма такива центрове и др.

В рамките на участието си в Женева Диана Ковачева проведе работна среща и с докладчика на комитета на ООН за България г-н Елфин Сафаров, както и с г-жа Цедев, директор за Европа и Средна Азия към Върховния комисар по правата на човека в ООН.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар