България

Община Благоевград и доброволци съдействат на засегнати от войната в Украйна да намерят подслон, дарения могат да бъдат предавани в Координационния пункт, ситуиран в Информационен културен център

Община Благоевград и доброволци съдействат на засегнати от войната в Украйна да намерят подслон, дарения могат да бъдат предавани в Координационния пункт, ситуиран в Информационен културен център

Координационен пункт към Община Благоевград в помощ на засегнати от военния конфликт в Украйна официално отвори врати в областния град. Той е ситуиран в помещението на Информационен културен център, който се намира на пл. „Георги Измирлиев“.

За целта са ангажирани служители на общинска администрация и доброволци, които да оказват съдействие на нуждаещи се хора, напуснали Украйна.

В Координационния пункт се събират данни относно възможности за настаняване – хотели, частни жилища и др.  Освен това чрез него ще бъде оказвано и съдействие на бежанци за намиране на работа, за настаняване на деца в детски заведения, за оказване на медицинска помощ, в случай на нужда и др. 

В Центъра могат да бъдат предавани и пакетирани хранителни продукти, които ще бъдат представяни на пристигналите в Благоевград бежанци. Могат да бъдат правени и дарения на спално бельо, дрехи, обувки, като задължително условие е те да бъдат нови. В пункта се събират и хигиенни материали, памперси и др.

Повече информация относно дейността на Координационния пункт и възможностите за съдействие може да бъде получена както на място, така и на тел.: 0877 011 425.

В края на миналата седмица, по предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов, общинските съветници взеха решение да бъдат настаняващи бедстващи хора от Украйна в новоизградените социални жилища, намиращи се в квартал „Освобождение“.

Фактът, че Благоевград стана първата Община, която представя социалните си жилища за подслон на бежанци, намери отражение и в авторитетния европейски информационен сайт https://www.themayor.eu/en . Материала може да видите тук:

https://www.themayor.eu/en/a/view/blagoevgrad-offers-vacant-social-housing-to-ukrainian-refugees-10101 .

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *