България

България не е готова за влизане в еврозоната-заяви Софиянски

 

Държавата е в застой от 2007 г. насам . Ние постоянно увеличаваме разликата със страните от ЕС. Трябва да се развиваме – като почнем от формата на избор и стигнем до обществените структури.За мен некадърността е по-страшна от корупцията.

Това заяви пред БНТ  Стефан Софиянски.

Софиянски коментира икономическото развитие на страната: „ Проблемът на България е, че се развива с много бавни темпове, отколкото трябва , каза бившия служебен премиер. По негово мнение това е и причина да се гледа скептично на влизането на страната ни в Еврозоната.

Като проблем в икономиката той изтъкна това, че се дават пари в края на годината, които не генерират адекватен, реален БВП. Ако те бъдат разпределени равномерно през годината, ще се свърши повече работа, смята той. 

България трябва да има два приоритета. Единият е  земеделието, в което имаме традиции и в което марка. Българският зеленчук не можеш да го ядеш никъде в Европа. Другият, е чудесната природа и туризмът, смята той.

Според него България не е подготвена за влизане в Еврозоната заради слабото ни икономическо развитие.  Стандартът ни на живот не позволява навлизане на еврото  в България.

Икономиката трябва да има много по-силен растеж, тя да поеме удара, доходите да се качат. За да се качат доходите, икономиката трябва да плаща.

Колко загуби България в стопански план? Ние от Южен поток се присъединяваме към Турски поток. Какви патриоти в правителството?! Какви са тези хора?! 10 години – провален огромен стратегически проект. Ние и днес нямаме ясното за българската икономика и тя се базира но това, че ще внасяме газ от Турция и от Гърция.

Този тип решения се отразяват изключително на икономиката, обясни той

Според него управляващите не могат да вземат едно решение и липсва стратегическа мисъл: Много съм изненадан, че липсва амбиция в това правителство да мръдне. Ние сме единствената държава в Европа, чиито БВП, тоест всичко, което тя произвежда, е под 10 000 евро на глава от населението. От 97-ма до 2007-ма България се е развивала стопански много по-силно, отколкото след влизането ни в ЕС и това се дължи единствено на некомпетентното управление на държавата, на слабите правителства, на хаоса в стратегията, на липсата на идеи, на работата на парче. За мен некадърността е по-страшна от корупцията.

Думата „реформа“ няма съдържание. Трябва да се търси нова форма на управление. Новаформа – за да има по-голяма динамика в управлението. Алтернативата е да се ангажира обществото, каза Софиянски./Frognews

.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *