Регионални

На 7март в Благоевград ще се открие паметник костница от Втората Балканска война

Официално ще бъде открит реставрираният паметник костница  в Благоевград

  Паметник костница в памет на загиналите войници и офицери в Междусъюзническата война ще бъде официално открит, след като бе реставриран, в Благоевград.  Представянето ще бъде на 7 март от 11.00 часа на Стария гробищен парк, срещу входа на парк „Македония“.    Ремонтирана е настилката и е обновена оградата около него. Криптата е обновена и в нея са положени костите на всички загинали в защита на Отечеството герои. Кръстът за храброст, който е красял паметника също е напълно възстановен.Паметник костница

Благодарение на усилията на Община Благоевград, Областна администрация Благоевград, РК „Традиция“-Благоевград, с подкрепата на Министерство на отбраната на Р България успешно се възстанови един културен паметник, емблема за Благоевград.

Идеята за  изграждането на общ паметник-костница е да приюти останките на 580 загинали за Родината офицери и войници. Паметникът е изграден много бързо с дейното участие на широката общественост от града. В него намират място за последен покой няколко войници, загинали по време на освобождението на града от османско владичество – 5 октомври 1912 г. Огромната част от загиналите се отнася към лятото на 1913 г., когато отстоявайки стратегически важния подстъп към столицата живота си дават 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници. Решени да отдадат живота си, но да не допуснат противника да продължи към София, тези герои са погребани в общи братски могили извън границите на тогавашната Горна Джумая.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *