БългарияТоп новини

На 18.05.2022 г. се навършват 150 години от рождението на Яне Иванов Сандански

На 18.05.2022 г. се навършват 150 години от рождението на Яне Иванов Сандански (18.05.1872 г. – 22.04.1915 г.), известен с псевдонимите Пиринският орел, Пиринският цар, Сандан паша и Старика. Онези от вас, които са изкушени от историята на Македония и борбите на българите за единение ще си спомнят, че отвлечената през 1901 г. американска мисионерка, мис Елън Мария Стоун, го е наричала в спомените си и “Добрият човек” (това е известната в българската историография афера “Мис Стоун”).

Въпреки своята противоречивост, личността на Яне Сандански продължава да живее в народната памет като символ на свободолюбие и безпримерна храброст!

Яне Сандански е роден в село Влахи, което се намира на територията на община Кресна и ние ви каним любезно на поредица от мероприятия, с които да отбележим заедно и тържествено годишнината от неговото рождение:

На 14.05.2022 г. от 8:00 ч. местното туристическо дружество “Синаница”, заедно с ученици от СУ “Паисий Хилендарски” в гр.Кресна, организират поход до родното място на Войводата. В с.Влахи ще бъдат посрещнати от кмета на община Кресна, г-н Николай Георгиев и кметския наместник на селото, г-н Васил Василев.

На 17.05.2022 г., от 13:30 часа, в двора на СУ “Св.Паисий Хилендарски” в гр.Кресна, за учениците от първи до четвърти клас е организирана среща с родствениците на Яне Сандански, краеведът Борис Сандански и Зоя Дюбоа-Санданска. Борис и Зоя ще представят пред децата своите нови книги “Яне Сандански. Живот и след смъртта” и “150 години Яне Сандански”, а вие, ако решите да присъствате, ще можете да поговорите с авторите и да получите автограф.

На 17.05.2022 г., от 17:00 часа, в тържествената зала “5-ти октомври” на община Кресна ще се състои откриване на Фото-документална изложба, посветена на 150 годишнината от рождението на големия български революционер, войвода и дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на ВМОРО, Яне Сандански. Ще има рецитал, песни за Яне, слово, а най-интересна е самата изложба, която включва мултимедийни подложки, позволяващи не само да се насладите на прекрасната визия, но и да чуете съдържанието на всяко от 9-те табла, докато разглеждате. Пак тук ще можете да се срещнете отново с Борис и Зоя и да поговорите с тях за книгите им. Тук му е мястото да отбележим, че Зоя е официален преводач на Мерсия Макдермот, а това отваря врата за много интересни журналистически материали, нали?

На 18.05.2022 г., около 11:00 часа, в старата църква на село Влахи “Св.Пророк Илия” (на центъра на селото) ще се отслужи заупокойна молитва, а по-късно на паметника на Войводата ще бъдат поднеси венци и цветя.

Заповядайте!  На 18.05 ще има организиран транспорт за вас до село Влахи.

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар