БългарияТоп новини

Нама корупция с инвалидните пенсии-заяви д-р Стойчо Кацаров

Проблема с инвалиднита пенсии са били преувеличени.пред БНР д-р Стойчо Кацаров.

“Аз нямам никакво съмнение, че прокуратурата може да открие корупционни схеми, в която и да е администрация. Не от вчера е известно, че корупцията е от огромните проблеми на съвременна България“. Това нито е изненада, нито е някаква новина, че са разкрити корупционни схеми, допълни още той в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според мен основната причина за загубите е не е в корупцията, а в неправилната организация на цялата система на медицинската експертиза, което води до неправилно насочване на парите.

Не се дават достатъчно средства на най-нуждаещите се, а се дават средства на други, които не са толкова нуждаещи се, поясни той.

„Вместо системата да доведе до това тежко болният до получи голяма подкрепа, а другият да получи малка или изобщо да не получи – те биха получили еднакво, защото са оценявани по едни и същи начин“.

„Аз смятам, че разковничето е в Наредбата за медицинската експертиза. В начина, по който се извършва оценката. Ние трябва да преминем от оценка на заболяване към оценка на работоспособност. В момента не е така, ние по-точно оценяваме заболяването, а не възможността да се работи. И това води до тези изкривявания“, допълни още д-р Кацаров.

Той коментира и мнението на зам.-главния прокурор, че  ТЕЛК-овете трябва да преминат към НОИ, за да може НОИ да ги контролира.

„Не виждам защо министерство на здравеопазването да не може да контролира, а към НОИ да може“.

Според мен чисто управленски не е правилно този, които изплаща възнаграждението, той и да осъществява оценката, допълни още Кацаров./БНР

 

Тагове

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *