Регионални

Над 1200 станчинари ще гонят злите сили на 1 януари в Петрич

11 станчинарски групи с над 1200 маскирани мъже, жени и деца от кварталите в град Петрич ще участват в традиционните Станчинарски игри и ще гонят злите сили в първия ден на новата година. Игрите започват на 1 януари от 11.00 ч. пред паметника на Антон Попов.

Общината проведе задължителния инструктаж на ръководителите на станчинарски групи на проведена работна среща. Игрите ще започнат с дефиле на станчинарските групи по централните улици на града. Маршрутът, по който групите ще се движат, започва от кръстовището на ул. „Яне Сандански“ и „Цар Борис III“ по ул. “Цар Борис III“ в посока към кръговото кръстовище до сградата на община Петрич. След това, по реда на пристигане, групите ще се представят в рамките на 20 минути на сцена със своите персонажи, адети, маски и хореография на русалийски танци.

Петчленно жури ще оценява изявата на станчинарските групи. Председател ще бъде доц. Георги Гаров, който е  ръководител катедра „Хореография“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Ще бъдат връчени колективни награди за първо, второ и трето място, както и много индивидуални отличия на най-атрактивните участници в станчинарските игри.

Свързани новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *